Petruța Țuligă. Despre antrepenoriat, autenticitate și puterea de a crede în visul tău

petruta tuliga parentool interviu simonarentea.ro

Petruța Țuligă este una dintre acele femei care schimbă lumile din jurul ei. Mă fascinează femeile astea care au curajul de a se dărui comunității lor, de a construi, de a se arăta vulnerabile și autentice. Are 28 de ani și este fondatoarea Parentool, o platformă online adresată părinților ce are drept scop schimbarea pattern-urilor comportamentale moștenite din generație în generație.

O știu pe Petruța de peste trei ani, când era la începutul proiectului acestui instrument care te ajută să-ți definești stilul de parenting potrivit ție și copilului tău. Deloc întâmplător, am aflat despre proiectul ei de la o altă femeie minunată, Ana-Maria Anghelescu. De altfel, Ana-Maria spune că încă din liceu Petruța era o fire curioasă și sensibilă. Și-a dorit mult să înțeleagă relația cu familia și tocmai de aceea a început proiectul Parentool.

Am discutat cu ea despre ce înseamnă să fii antreprenor în 2022, cum a evoluat Parentool și cum a schimbat-o acest proiect, precum și despre felul în care se lasă văzută în social media. Petruța Țuligă vorbește asumat despre subiecte incomode cum sunt sănătatea mintală sau vulnerabilitatea.

Cum a schimbat-o Parentool

petruta tuliga parentool interviu simonarentea.roGândit de la un program care și-a propus să aducă împreună tehnologia (Big Data și AI) cu psihologia, Parentool a prins forma aplicației așa cum o vedea echipa. Deja a ajuns în mâinile câtorva mame și specialiști pentru a fi testată și a face o versiune mai bună și mai utilă. Au participat la multe competiții și au câștigat Social Impact Award. A crescut și echipa și tolba de lecții învățate și idei  pe care vor să le pună în aplicare.

Dar s-a mai schimbat ceva. M-am schimbat eu. M-am descoperit ca om și am învățat să mă reclădesc. Am trecut prin valea îndoielii și am urcat pe piscul acceptării. Am învățat să mă accept, să mă iubesc și să aleg cu grijă oamenii din jurul meu.

Petruța Țuligă a învățat pe propria piele că povestea cu antreprenoriatul nu este deloc simplă, dar crede în faptul că e cea mai intensă școală de dezvoltare personală pentru ea. Cel puțin deocamdată pentru că Petruța crede că totuși școala supremă este meseria de părinte.

Antreprenor în pandemie

Am avut norocul că am gândit din start o soluție digitală și lucrurile nu s-au schimbat neapărat în procesele noastre. Dimpotrivă, cred că pandemia ne-a ajutat indirect pentru că părinții sunt mai conștienți de importanța verificării cu un specialist. Sunt mai interesați de sănătatea mintală, dar și de atenția pe care trebuie să o acorde surselor din care își iau informația.

Dificultatea a venit mai degrabă în a crea conexiune între membrii echipei în condițiile în care totul se desfășura online. Au fost colegi cu care s-a văzut prima dată în vară, deși lucrau de peste un an împreună. În plus, pentru ea ca Fondator, provocarea a fost să gestioneze și mai multă incertitudine adăugată unui pahar mult prea plin deja.

Petruța Țuligă spune că 2021 a fost un an al curajului pentru Parentool. După multă muncă a ajuns în mâinile unui grup de mame și specialiști care i-au ajutat cu sugestii de îmbunătățire. Pe baza feedback-ului au lucrat la o nouă interfață și la a înțelege mai bine nevoile utilizatorilor. În plus, și-au definit mai bine modelul de business.
Un copil cu un vis

Petruța crede că parcursul său profesional nu a reflectat înclinația spre antreprenoriat până în momentul Parentool. A avut internship pe marketing, apoi a continuat în direcția de HR, Employer Brand și Product Development. O struțo-cămilă, cum îi place să-i spună. Crede însă că toate aceste experiente i-au dat resursele necesare ca a ajunge în punctul în care este astăzi.

Chiar am citit recent că atunci când ești copil știi deja care este menirea ta. Am întrebat-o pe mama ce ziceam sau făceam în copilărie. Mi-a răspuns că spuneam mereu ca voi deveni patroană. Luam păpușile, le așezam și le spuneam ce este de făcut. M-a amuzat teribil pentru că povestea asta a venit într-un moment de îndoială în legătură cu direcția mea în viață. Cred în leadership și cred în a fi un vector de schimbare, atât cât pot eu, în bucățica mea de lume. 

Cum a influențat-o rolul de soră mai mare

Petruța vorbește public despre relația cu sora ei și despre generația acesteia. Ca soră mai mare nu am putut să nu o întreb cum simte presiunea asta de a fi un exemplu bun pentru ea. Recunoaște că e o relație în lucru și că încearcă să fie cât mai puțin control freak.

Simt presiunea asta, mai ales că am fost obișnuită să o iau cu mine peste tot. A devenit o extensie a mea. Fără să îmi dau seama, am dezvoltat un sentiment matern față de ea care se transformă și în comportamente anxioase (griji exagerate). Cred că acest rol vine cu multă presiune și negestionate corect pot să afecteze relația. Noi am încercat să fim cât mai sincere una cu cealaltă.

Petruța Țuligă nu se consideră un exemplu pentru sora ei, Bianca. Își dorește să aibă libertatea să facă alegerile pe care să și le asume complet indiferent de ce rezultat sau ce consecințe au. Vreau să se simtă liberă să fie ea. Nu îmi iese mereu să o las pe ea să facă ce vrea pentru că simt nevoia să o protejez, dar apoi stau și mă gândesc dacă mie mi-ar plăcea ca cineva să mă condiționeze. Și adevărul e că nu. Cred cu tărie că tot ceea ce ne dorim cu toții este iubire și acceptare necondiționată și libertatea de a fi noi și fiecare versiune din noi.

Privind din afară, mi se pare interesant felul în care experiența ei de soră mai mare se regăsește în povestea proiectului Parentool. Cred că a reușit, astfel, să coreleze trăirile ei cu ce înseamnă să fii părinte și să facă din Parentool ceva personal, chiar dacă nu este încă părinte.

Vulnerabilitatea și social media

Și oricât de tare apreciez ce face Petruța cu Parentool, eu o admir enorm pentru cine este ea. Am descoperit-o pe instagram cu o vulnerabilitate pe care nu prea o vezi în social media. Abordează mereu teme neconfortabile ca burnout-ul, terapia, traumele și autenticitatea.

A fost ciudat la început pentru că venea la pachet cu vechile voci din capul meu. Ce o să creadă lumea, o să zică că ești un om slab, o să-și schimbe părerea despre tine. Am continuat pentru că îmi doresc să trăim într-o lume în care vulnerabilitatea și autenticitatea sunt cele mai apreciate calități. Să fie cumva standardul ala fain pe care să vrem să-l urmăm toți.

Am început să am o voce a mea și simțeam nevoia să o expun, să contribui cumva la lumea asta. Încă este interesant pentru că de multe ori am senzația că poate ce spun eu nu ajută cu nimic. Apoi mai e și teama de penibil: cui îi pasă ce spui tu aici, fetițo?!

Însă continui pentru că îmi doresc o altfel de lume pentru mine, sora mea și viitori mei copii. Îmi doresc să renunțăm la acest trend al perfecționismului și la a ne crea o lume paralelă în social media care ajunge să pună presiune imensă pe noi.

petruta tuliga parentool interviu simonarentea.ro

Lucruri care trebuie spuse (și) în social media

Petruța Țuligă crede că poveștile sale vulnerabile și sincere sunt primite cu sentimente mixte de cei din jurul ei.

Sunt, pe de o parte, persoane care se simt inconfortabil să citească și să audă adevărul meu care poate nu e așa roz. Dar sunt și oameni care îmi scriu că se simt înțeleși și auziți. Pentru mama cred că este cel mai greu să citească ceea ce postez pentru că are tendința să ia asupra ei totul, să creadă că totul pornește dintr-un loc sumbru. Dar nu este așa. Pornește din umanitatea însăși. Din faptul că suntem un pachet cu de toate și e util să găsim echilibrul acela dintre lumină și umbră.

petruta tuliga parentool interviu simonarentea.ro

Petruța a avut mai multe micro-campanii pe contul ei de Instagram despre ce înseamnă mersul la psiholog și cum te poate ajuta, despre cum putem fi mai empatici cu cei din jur. Chiar și acele postări apăsătoare despre traume sau despre frici îți lasă un sentiment de optimism și o stare de mai bine. Într-un feed plin de perfecțiune și culoare, găsești viață reală și sinceră la the girl next door.

Reminder of the day

Tot dintr-o dorință de a da mai departe comunității sale, Petruța a început acum două luni un newsletter zilnic cu mesaje scurte pline de empatie.

Reminder of the day a pornit mai degrabă ca notes to self. Mi-am dat seama că poate și ceilalți au nevoie să le mai reamintească cineva câteva lucruri de bine. Sau să le dea un imbold să se scuture și să se bucure de viață. Momentan sunt 81 de abonați și rata de deschiere este peste 46%. Sunt persoane care îmi scriu că le ajută, că și-au făcut obiceiul să-l citească dimineața la cafea. Am în plan să continui să fiu autentică acolo și să împărtășesc AHA moment-urile pe care le am. La un moment dat aș vrea să le transform în ceva dar încă mă gândesc la formă.

🌐 Citește arhiva

petruta tuliga parentool interviu simonarentea.roBreakthrough în 2022
Petruța își dorește ca 2022 să fie anul în care toată lumea să aibă acces în Parentool. E testul suprem cumva. Vom vedea dacă munca depusă până acum va fi încununată cu succes. Vrem să lansăm în România și să ajungem la primii 5000 de utilizatori.
Pe plan personal, la finalul anului și-a făcut evaluarea pe 2021 și planurile pe 2022.
2 zile mai târziu deja parcă totul s-a năruit. Are viața asta modul ei de a-ți transmite că scopul este să o trăiești, nu să te agăți de obiective absurde. Așadar în 2022 îmi propun să trăiesc fiecare zi așa cum vine ea. Și să-mi măsor satisfacția în cât de prezentă am fost în zilele acelea, nu în cât de multe task-uri am tăiat de pe lista de to do. Mi-am ales și un cuvânt: breakthrough. Pentru că vreau să ies din mintea mea și să îmi ascult mai mult intuiția și să-mi transform frica în partener, nu opresor.
În social media, își propune să continue să expună lucrurile așa cum le trăiește, fără filtru și poate să creeze mai multe materiale educaționale.
Am o tonă de cărți, cursuri și aha moments la activ din care vreau să vorbesc. Am în minte și campanii în care să scot în evidență oamenii reali. Îmi doresc să pornesc și un podcast care să se simtă ca o mângâiere și de ce, poate chiar o carte. Să vedem ce ne rezervă anul. I will go with the flow and I will figure it out.
Și printre toate astea, Petruța Țuligă o să facă o lume mai bună pentru copiii noștri.
*Surse foto: arhiva proprie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.