Yasmin Levy în România: despre rădăcini, istorii și iubire în muzică

yasmin levy in romania

Yasmin Levy vine în România pe 11 decembrie 2022, la Sala Palatului.

Mi s-a făcut un gol în stomac când am citit știrea asta. E incredibil cum doar două cuvinte îți pot aduce senzații și amintiri adăpostite în corp și minte de peste 10 ani. Îți povestesc astăzi cum am descoperit-o Yasmin Levy și de ce cred că poate fi terapeutic un astfel de concert. Plus o surpriză la final.

Yasmin Levy la Festivalul Enescu

Yasmin Levy a venit pentru prima dată în România în 2011, la Festivalul Internațional George Enescu. Pe vremea aia, există o serie incredibilă dedicată muzicii lumii. Nu doar ea că venea pentru prima dată la noi, dar era și primul ei concert după ce născuse în urmă cu câteva luni.

Eram la prima mea experiență în Festival, în echipa biroului de presă și mergeam la cât de multe concerte puteam. Eram ca un copil care a descoperit lumea mare. Voiam să știu tot, să înțeleg tot, să adun în mine toată muzica pe care nu o descoperisem în primii 20 de ani de viață.

Concertul a fost magie pură, iar în 2011, Festivalul chiar avea motto-ul Magia există. Am fost la multe concerte de atunci, de tot felul. Dar încă îmi amintesc atât de clar scena aceea plină de muzicieni, bucuria fiecărui sunet, armonia dintre fiecare instrument și vocea ei incredibilă.

Am păstrat mult timp cu mine sentimentul acela de magie, de drag și dragoste pentru muzica ta, pentru povestea ta. Și da, am ascultat obsesiv Una noche más.

Yasmin Levy în povestea mea

Din 2011 am ascultat-o întotdeauna pe Yasmin Levy cu ochii înlăcrimați. Am avut perioade în care am ascultat-o obsesiv. Alteori, am fugit să apăs play căci știam ce fel de furtuni va aduce iar în mine.

Yasmin Levy cântă Sephardy, muzica evreilor care locuiau în Spania înainte de 1492 când au fost obligați să plece de pe tărâmurilor lor. Aceste cântece incredibile sunt în ladino, spaniola veche care se vorbea acum mai bine de cinci secole. În muzica ei transcend atâtea lumi și culturi, atâtea istorii și vibrații încât trebuie doar să fi iubit o singură dată în viață pentru a înțelege sensul sunetelor.

Într-un interviu, Yasmin spunea că în două generații nimeni nu va mai vorbi ladino. Dar muzica lor va supraviețui și va avea propria viață, întocmai ca muzica clasică. Eu cred că tot ce face ea de atâția ani va duce muzica asta mai departe, într-un fel sau altul. Toți avem nevoie de rădăcini.

Vechile cântece au fost transmise din generație în generație. Tatăl meu, Yitzhak Levy, și-a dedicat viața colecționării și păstrării acestor cântece, pentru că și-a dat seama că dacă nimeni nu ar face asta, cântecele ar dispărea. Practic, el a salvat acele melodii de la dispariție. Ca fiică a lui, aceasta este tradiția mea, moștenirea mea, la fel cum cântatul este trecutul meu, viitorul meu, toată ființa mea.*

Muzica e (și) terapie

Yasmin Levy înseamnă obsesia mea de la începuturi, când am început să înțeleg ce înseamnă cu adevărat să vibrezi la un concert. Și nu aș ști cum să explic ce am simțit acolo când instrumentele au început să se armonizeze și vocea ei s-a lăsat peste toți oamenii aceia. Și cred că poartă cu sine un soi de aură pe care nu ar putea să o dea mai departe altfel decât prin muzică. Într-alt interviu, Yasmin spunea că cel mai mare obstacol din viața ei a fost ea însăși. Nu suntem toți? Yasmin e toată o poveste a istoriilor popoarelor ei, a istoriilor aduse în muzica ei.

Nu e niciun secret că muzică are o putere terapeutică incredibilă, mai ales dacă ești prezent la un concert. Cu atât mai mult, genul ăsta de muzică atât de profundă și apăsătoare te face să simți tot, să ieși de pe pilot automat și să respiri momentul. De asta o să fiu acolo, ca un arc peste timp, la peste zece ani de la primul meu concert ladino. Să retrăiesc bucuria unui început și magia unei povești care se scrie în fiecare zi.

Yasmin Levy vine în România pe 11 decembrie 2022

Yasmin Levy vine 11 decembrie la Sala Palatului din București pentru un concert incredibil alături de Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Biletele pentru concert pornesc de la 135 de lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro. Și dacă ai ajuns până aici, sunt tare bucuroasă să dau mai departe o veste bună. Poți achiziționa bilete la concert un discount pe care l-am primit de la Forever Summer, agenția care se ocupă de promovarea acestui concert.

Poți cumpăra bilete la concert cu un discount de 10% adăugând codul SIMONARENTEA10.

Mi-ar plăcea să ne regăsim la concert, să trăim aceeași emoție și alte o mie amestecate. Până atunci, ascult din nou obsesiv Yasmin Levy. De dor, de tristețe, din prea multă dragoste și bucurie.

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.