Zâmbetele performanţei. Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011

Îmi plac oamenii mulţumiţi de sine, oamenii care radiază în jurul lor zâmbete şi optimism. Este poate mai greu, dar cu siguranţă mai bine decât să începi să te plângi că nimic nu merge în ţara asta, că oamenii nu sunt decât nişte roboţei acri, aşteptând zilele să treacă. Dar se întâmplă lucruri frumoase în fiecare zi, lucruri despre care îmi doresc atât de mult să vorbesc încât am senzaţia că mi se lovesc literele între ele pe taste şi în gând de nerăbdare.

Să vorbim despre lucrurile bune

Acum o lună s-a întâmplat ceva frumos. Sportivii Special Olympics au participat la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011 şi au câştigat 21 de medalii: 5 aur, 9 argint şi 7 bronz.

Cincizeci de sportivi cu şi fără dizabilități intelectuale, împreună cu antrenorii lor, au participat la competiții de atletism, baschet unificat, bocce, gimnastică artistică și tenis de masă. De aceea am rugat-o pe draga mea Nicole (Coordonator Programe Fundaţia Special Olympics) să-mi povestească despre evenimentul ăsta. Pentru că este timpul, mai mult ca niciodată, să vorbim mai ales despre lucrurile bune :).

„Cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea a durat din 23 iunie până în 5 iulie, când am participat la Summit-ul Global al Tinerilor Special Olympics din cadrul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics Atena, Grecia 2011. Am însoţit la summit echipa României, ca mentor aş putea spune, echipă formată dintr-un sportiv cu dizabilităţi intelectuale, Andrei Cocan, 17 ani, de la Şcoala Specială nr.2 Bucureşti şi un tânăr fără dizabilitaţi intelectuale, Alexandru Zamfir, 17 ani, de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” Bucureşti.

Summit-ul Global al Tinerilor Special Olympics a adus împreună în jur de 120 de tineri cu şi fără dizabilităţi din 30 de ţări din toată lumea, de la Statele Unite, până în China sau Africa de Sud. Am petrecut împreună 12 zile, ne-am împrietenit, ne-am consolidat prietenia cu cei din Europa cu care ne ştiam deja, am cunoscut oameni celebri precum Tim Shriver (fiul fondatoarei mişcării Special Olympics), Maria Shirver (fiica fondatoarei mişcării Special Olympics şi mult mai celebru cunoscută ca fostă soţie a lui Arnold Schwarzenegger), ne-am simţit importanţi şi mai ales puternici.

Am avut ocazia să participăm la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics, care a fost un eveniment de-a dreptul impresionant la care au participat 10.000 de persoane din toate colţurile lumii. Ceremonia a avut loc la imensul stadion Panathenaic, cel mai mare din Grecia şi pe lângă ceremonia fastuoasă ne-am bucurat şi de un concert Stevie Wonder şi Vanessa Williams. Am mers în parlamentul grec şi ne-am întâlnit cu factori importanţi de decizie în faţa cărora ne-am făcut auzită vocea, vorbind despre drepturile şi forţa tineretului în general şi a tinerilor cu dizabilităţi intelectuale în particular.

Am fost atât de mândri să fim parte a Jocurilor Europene de Vară Special Olympics, eveniment care a adus împreună 7.000 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale din 180 de ţări de pe întregul glob şi care au concurat la 22 de discipline sportive. Am fost de asemenea mândri să ne întâlnim cu delegaţia Special Olympics România, formată din 50 de sportivi şi antrenori şi care s-au întors acasă cu nici mai mult nici mai puţin decât cu 21 de medalii. La Special Olympics, fie că mergi în Europa sau în lume, e o mândrie să fii din România. Am simţit din plin acest lucru în Grecia, căci din 2003 încoace, Special Olympics România are atât de multe programe dezvoltate pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, încât depăşeşte la acest capitol alte state mult mai dezvoltate.”  (Nicoleta Cojoianu)

21 de medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011

Sportivii Special Olympics au concurat la 6 discipline sportive (atletism, baschet unificat, bocce, gimnastică, fotbal şi tenis de masă) şi au câştigat 21 de medalii: 5 aur, 9 argint şi 7 bronz.

Cincizeci de sportivi cu și fără dizabilități intelectuale, împreună cu antrenorii lor, au participat la competiții de atletism, baschet unificat, bocce, gimnastică artistică și tenis de masă. Competițiile s-au  desfășurat în aceleași locații în care au avut loc și Jocurile Olimpice. Componenții lotului Special Olympics România provin din diferite zone ale țării: Târgoviște, Suceava, Bacău, Ilfov și București. Delegaţia Special Olympics România (SOR), a fost insoţită de Nadia Comăneci în calitate de Președinte onorific al SOR, de  Cristian Ţopescu si Larisa Claru in calitate de membri in Comitetul Director al organizatiei.

Partenerii Fundației Special Olympics din România care au facut posibilă această participare la Jocurile Mondiale de Vară sunt Fundația Vodafone România, Compania Tarom, în calitate de transportator oficial al delegației, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București și Wundermann.

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011 au avut loc la Atena între 25 iunie – 4 iulie 2011 şi au adus laolaltă celebrităţi internaţionale, demnitari, conducători de state şi lideri din domeniul educaţiei, sănătăţii, afacerilor şi sportului, toţi prezenţi pentru a susţine mişcarea Special Olympics. La acest eveniment de clasă mondială s-a  sărbători triumful spiritului uman şi curajul a peste 6.500 de sportivi Special Olympics din peste 172 de ţări, care au concurat la 22 de discipline sportive, arătând lumii potenţialul nelimitat pe care-l au persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Atena, locul naşterii jocurilor olimpice, oraş pentru care sportul reprezintă o moştenire din antichitate, a devenit și de această dată simbolul curajului, dedicării şi talentului sportivilor Special Olympics. (www.wonderfulwinningworld.gr )

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003 ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi a evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

One Reply to “Zâmbetele performanţei. Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2011”

  1. Maria Shriver era cunoscuta si inainte de a fi sotia lui Arnie, ea fiind nepoata lui John F. Kennedy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.