Ioana Ciuhan, fondatoarea iele-sânziene: o poveste despre femei care cresc femei

ioana ciuhan iele sanziene interviu simonarentea.ro

Ioana Ciuhan este una dintre femeile care strânge oamenii în jurul său și schimbă lumi oriunde ar merge. Am cunoscut-o în 2015 când când a ridicat, în numele întregii echipe de voluntari de la Ajungem Mari, Premiul de Voluntariat al Anului în domeniul Educației la Gala Voluntarilor. La câteva luni după acest moment m-am întâlnit cu ea la o cafea să îmi povestească despre activitățile lor de la Ajungem Mari, un ONG aflat atunci la început de drum care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Astăzi, activitatea Ajungem Mari este deja de poveste.

La mai bine de patru ani de la acea întâlnire, Ioana Ciuhan nu doar că a ajuns mare, dar și-a strâns propria comunitate pe care o crește cu pasiune și dedicare. Are 26 de ani și este liderul comunității iele-sânziene, un ONG tânăr care și-a propus să faciliteze accesul persoanelor de gen feminin la mijloacele necesare îmbunătățirii calității vieții din punct de vedere social și al sănătății fizice și psihice. Ne-am reîntâlnit virtual să vorbim despre cum s-a reinventat la capăt de lume și cum a adus cu ea speranța că poate construi ceva minunat pentru femeile din jurul ei.

Fata care a avut curaj

Ioana Ciuhan consideră experiența de la Ajungem MARI foarte importantă în parcursul ei. A învățat acolo o mulțime de lucruri despre comunicarea cu oamenii și gestionarea proiectelor, fără de care crede că i-ar fi fost mult mai greu să înceapă proiectul său. A întâlnit acolo oameni de la care a învățat enorm și care i-au rămas aproape și astăzi. Când ne-am întâlnit pentru primul ei interviu, în 2016, îmi povestea cu tot corpul, cu zâmbetul larg și plină de emoții că ea crede mult în faptul că fiecare dintre noi poate schimba lumea crezând în cauza sa.

Oamenii nu au încă multă încredere unii în alții, nu au atât de mult curaj să ajute, să se implice. Noi asta încercăm să facem – să convingem oamenii că este nevoie de ei, să intre într-o echipă și să schimbe o comunitate. Cred că oamenilor le lipsește încrederea în ceea ce pot face. Fiecare are o cauză în care crede. Ce-ar putea fi rău dacă toată lumea ar face mai mult pentru cauza în care crede?

Început de vis în Tanzania

I-am urmărit cu drag activitățile acestei fete care la 21 de ani știa că poate schimba lumi. În anul următor, Ioana Ciuhan a plecat în Tanzania în 2017 pentru o perioadă scurtă de timp, în cadrul unui proiect de voluntariat AIESEC. Își dorea de ceva vreme să facă asta și era într-un moment al vieții în care o putea face cu o oarecare lejeritate: avea un job care îi permitea să lucreze de la distanță, nu avea alte obligații de care să nu se poată pentru 2 luni.

Mi-a plăcut atât de mult experiența încât mi-am spus că trebuie să o repet. Simțeam că nu a fost de ajuns, că trebuie să mă întorc. Și în baza activităților și întâlnirilor din acea perioadă, mi-am dat seama că vreau să mă întorc cu un proiect personal, de educație menstruală, pentru că observasem cât de mare este această nevoie în rândul adolescentelor de acolo.

În următorul an, în 2018, m-am întors și am stat 6 luni, timp în care am implementat un mic proiect prin care am susținut ateliere de educație menstruală și am distribuit fetelor absorbante reutilizabile, acestea fiind o soluție pe termen lung, eco-friendly și confortabilă pentru perioada menstruației.

Leoaicele din Tanzania

Pentru aceste ateliere m-am pregătit singură, neavând studii în domeniul medical sau al sănătății publice. Însă sunt informații de bază, care pot fi învățate relativ ușor din surse științifice, articole scrise de specialiști, cursuri online. Mi-am creat o structură simpatică, bazându-mă pe nevoile mele din adolescență – tot ce aș fi avut nevoie să știu despre pubertate și menstruație. 

Începutul a fost mai greu decât se aștepta, iar la final a fost mai frumos decât a crezut că ar putea fi un proiect la scară atât de mică. A primit feedback foarte bun din comunitate și a găsit și un partener, o profesoară localnică, alături de care a transformat proiectul în ONG. Din păcate, în acest moment activitatea a stagnat pentru că profesoara se descurcă foarte greu cu fondurile. Pandemia i-a dat planurile peste cap Ioanei, ea urma să se întoarcă în comunitate anul ăsta. Știe, însă, că va veni momentul potrivit să dezvolte și acel ONG numit Lioness.

ioana ciuhan

Cum s-au născut Ielele

Cât timp era în Tanzania și povestea pe social media despre ce face acolo, Ioana Ciuhan a primit multe întrebări despre activitățile ei, precum și sugestii de a face același lucru și în România. Prietene din diverse ONG-uri sau grupuri informale o invitau să facă ateliere și în comunitatea lor. În plus, multe persoane se arătau interesate de absorbantele reutilizabile, ca alternativă prietenoasă cu corpul și natura la produsele menstruale de unică folosință din comerț.

Primind toate aceste mesaje mi-am dat seama că pot și mi-ar plăcea să fac ceva similar în România. Imediat s-a conturat în mintea mea un nume, o abordare și câteva idei de proiecte. Am făcut chiar atunci pagina de Instagram @ielesanziene, cu toate că mai aveam vreo 2 luni până la zborul înapoi spre casă.

Procesul de înființare a fost greoi, și abia la finalul lunii ianuarie am reușit în sfârșit să am activitate cu Asociația Iele-Sânziene. Deși am pornit de la sănătate menstruală, scopul organizației este să venim în sprijinul fetelor și femeilor vulnerabile pe mai multe planuri, așa încât ele să poată fi independente, încrezătoare și informate. Suntem încă la început de drum, nu avem nici un an de activitate, dar lucrăm cu spor să punem în aplicare proiecte utile și frumoase, cu impact.

Cercul ielelor și sânzienelor

Comunitatea iele-sânziene este în continuă creștere, ceea ce este foarte încurajator pentru echipă, mai ales în această perioadă când activitățile lor de bază (ateliere de educație menstruală și despre pubertate) au devenit imposibile. Până acum am susținut astfel de ateliere în comuna Laslea cu 120 de adolescente, iar acum încercăm să le facem online, deși e puțin mai dificil pentru că multe dintre fete nu au acces la tehnologia necesară sau suficientă intimitate în casă pentru a vorbi despre acest subiect.

Pentru că în România nu sunt date statistice cu privire la educația și igiena menstruală, fetele de la iele-sânziene au pornit o cercetare pentru a putea veni cu soluții acolo unde este nevoie. Totodată, alături de cele 45 de voluntare din echipă lucrează la revista iele-sânziene, prima revistă din România dedicată adolescentelor.

De curând, organizația a  pornit în mediul online o campanie de conștientizare și normalizare a menstruației prin intermediul căreia vor să arăte că aceasta este un proces natural și firesc prin care trec majoritatea persoanelor de sex feminin.

În societatea românească menstruația e încă un subiect tabu, înconjurată de rușine și mituri care împiedică accesul la educație și produse menstruale potrivite fiecărei nevoi. Toate postările se găsesc pe Facebook și Instagram cu #NormalizareaMenstruației. Cred și sper că prin activitatea noastră online schimbăm mentalități. Prin atelierele cu adolescente le ajutăm pe fete să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu corpurile lor și să fie mai încrezătoare în sine.

De la generația Cool Girl la generația iele-sânziene

Am întrebat-o pe Ioana cum a perceput ea schimbarea corpului în pre-adolescență și cum s-a raportat la acest proces al menstruației.

Acum, când mă uit înapoi, îmi dau seama că nu am fost informată, cu toate că la momentul respectiv mi se părea că știu multe lucruri. Încă nu eram familiară cu Google, așa că majoritatea informațiilor le luam împreună cu prietenele mele din reviste precum Cool Girl și Bravo Girl. Presupun că se putea și mai rău, dar mi-a fost destul de dificil să accept și să fac față anumitor schimbări.

În plus, atât eu cât și multe colege și prietene am fost intimidate din cauza acestor schimbări. Acest fel de bully consta în glume urâte despre creșterea sânilor și folosirea absorbantelor sau chiar comentarii în ceea ce privește părul din diverse zone vizibile de pe corp. Cred că sunt căi mai bune și plăcute prin care să treci prin pubertate. Asta îmi doresc pentru toate fetele din generațiile viitoare. Cred că este o perioadă importantă în dezvoltarea noastră și că ar trebui să îi acordăm mai multă atenție.


🦋 Citește și acest articol despre lucrurile nevorbite și de ce avem nevoie de educație menstruală.


Iele sau sânziene?

Fetele de la iele-sânziene meșteresc săptămânal un newsletter feminist despre situația femeilor în lume și în țară. Acest newsletter-ul vine la pachet cu alte câteva beneficii în schimbul unui abonament lunar în Comunitatea Ielelor.

Acest abonament înseamnă sprijin pentru proiectele noastre (ne ajută să existăm și să ne dezvoltăm într-un mod etic și sustenabil). În același timp, noi oferim câteva lucruri înapoi susținătorilor, printre care și newsletter-ul săptămânal, dar și apartenența la o comunitate cu interese comune.

De fapt, unul dintre motivele pentru care am înființat Iele a fost tocmai ideea de comunitate de femei. În Tanzania am întâlnit-o într-o formă frumoasă și mi s-a părut atât de necesară. Cred că în România nu există încă multă susținere între femei. Mi se pare foarte trist și e unul dintre lucrurile pe care îmi doresc să le putem schimba, măcar un pic, prin activitatea noastră.

Inspirație zânească

Ioana Ciuhan se lasă inspirată de fiecare femeie pe care o întâlnește. E un cumul, mi se pare că fiecare dintre noi are ceva special de oferit.

🍀 Instagram: Ioana recomandă câteva pagini de Instagram care au ajutat-o enorm în relația cu copilul interior: @sexpositivefamilies, @theconsciouskid și @thevulvagallery.

🍀 Câteva cărți dragi Ioanei:

Ioana Ciuhan este una dintre persoanele pe care le admir și le urmăresc cu mare drag și curiozitate. Este genul de femeie care crede cu adevărat în suroritate și în faptul că împreună putem fi mai puternice. Nu să cucerim lumea, ci să ne cucerim visele și să le transformăm în realitate. Și îi sunt recunoscătoare pentru că face o lume mai bună pentru zâna mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.