Cărți de parenting care m-au ajutat să înțeleg ce fel de mamă vreau să fiu

carti de parenting ce fel de mama vreau sa fiu simonarentea.ro

Am adunat 10 dintre cele mai utile cărți de parenting pe care le-am citit până acum. Sunt cărți pentru începuturi, cărți care m-au făcut să înțeleg ce fel de mamă vreau să fiu. Le-am ales destul de greu cu gândul la femeile care sunt însărcinate pentru prima oară și caută să înceapă de undeva să înțeleagă povestea asta.

Știu că sună pretențios povestea asta cu parentingul. Toate cărțile astea m-au ajutat să aflu ce ni s-a potrivește nouă: educația cu blândețe, parentingul conștient, atașamentul sănătos plus alte decizii care derivă din toate aceste povești: dormitul împreună, alăptatul la cerere și înțărcarea blândă, conectarea, importanța jocului, respectul pentru copil, auto-diversificarea.

Avem nevoie să învățăm să fim părinți

Doar pentru că părinții noștri au făcut ce au putut, așa cum au știut, nu înseamnă că anulăm eforturile lor pentru că alege să ne creștem copiii diferit. Când eram însărcinată am auzit de multe ori remarci de genul pe vremea noastră nu se mai făceau cursuri și am crescut și noi copii. Eu cred că trebuie să ne adaptăm vremurilor noastre și să înțelegem că indiferent ce credem, toți părinții fac parenting. Felul în care îl facem ne diferențiază.

Sunt încă multe cărți de parenting care stau pe rafturile mele sau în listele de wishlist din librăriile online. Nu vreau să fie doar o listă printre alte sute de pe internet. Îmi doresc să fie de ajutor cu adevărat. Tocmai de aceea am ales să recomand 10 dintre cele mai utile cărți de parenting pe care le-am citit și o scurtă explicație pentru care am ales titlurile respective. Unele dintre ele le-am citit în timp ce eram însărcinată, cele mai multe le-am citit în primele luni de după ce am născut. Dar sunt și două cărți pe care le-am citit târziu, adică recent. Mi-ar fi fost atât de necesare la începuturi. Cu siguranță, mai sunt multe titluri faine. Dar e nevoie să începem de undeva.

  1. Copiii știu cel mai bine de Deborah Solomon 

Este una dintre cele mai utile cărți pe care le-am citit vreodată despre copii și parenting. Am citit-o mai târziu decât aș fi avut nevoie, când copilul meu avea deja doi ani. Și spun târziu pentru că mi-ar fi plăcut să o citesc când eram însărcinată. Aș fi scăpat de multe anxietăți. Cartea este scrisă într-un stil simplu și lejer, cu multe inserții din experiențele părinților cu care a interacționat autoarea. Imaginându-mi cum ar fi fost dacă aș fi citit-o când eram însărcinată, cred că m-ar fi ajutat mult să îmi proiectez niște așteptări reale în legătură cu primele luni cu bebelușul. Da, noi am fost cumva norocoși și s-au aliniat planetele într-un mod incredibil. Dar știu cât de greu le-a fost multor mame. Tocmai de aceea este o lectură plăcută și utilă.

❤️ Am scris despre carte aici 
Alege prețul cel mai bun: 🍀 Elefant | 🍀 Libris | 🍀 Emag | 🍀 Cărturești

  1. Parenting conștient de Susan Stiffelman

Îmi place la nebunie cartea asta pentru că povestește în cuvinte simple cât de important este să fim prezenți în viața noastră și a copilului nostru. Sunt multe zile în care simți că ești pe pilot automat și nu vrei decât să vină noaptea să dormi. Să crești un copil e greu. Însă e atât de ușor să ne pierdem, să facem lucrurile fără să fim prezenți. Cartea asta îți reamintește ce înseamnă să te conectezi cu sine și cu copilul tău, să îi oferi dragostea și empatia. Pentru mine, să cresc un copil conștient este scopul suprem. Un copil conștient de sine, de emoțiile și gândurile sale va fi un adult împlinit.

Alege prețul cel mai bun: 🍀 Elefant | 🍀 Libris | 🍀 Emag | 🍀 Cărturești

  1. Nu există copii răi de Janet Lansbury

Mi se strânge stomacul când aud un părinte spunând despre copilul său că este un copil rău. Mi se pare că își trădează propriul copil, oricât de dramatic sună asta. Copiii se comportă într-un anume fel din multe motive și cred că noi suntem cei care trebuie să le descifrăm acest comportament. Cartea asta are atât de multe exemple practice și este scrisă într-un stil accesibil. Dar dincolo de toate, te pune pe gânduri. Te face să conștientizezi că fiecare gest răutăcios al unui copil are în spatele său un adevărat mecanism de apărare.

Alege prețul cel mai bun: 🍀 Elefant | 🍀 Libris🍀 Emag | 🍀 Cărturești

  1. Parenting necondiționat

Am citit cartea aceasta recent, deși Alfie Kohn este un clasic al domeniului. Îi știam principiile, am citit multe articole și interviuri cu el, dar cumva nu am ajuns la cartea asta mai devreme. Mi-ar fi fost foarte utilă, deși cred că este o carte care anulează, practic, cam tot știai despre pedepse și recompense. Dar citită cu mintea deschisă și fără presiune, ajută mult să îți construiești un stil propriu. Și mai ales să înțelegi de ce avem nevoie de parenting necondiționat.

Alege prețul cel mai bun: 🍀 Libris | 🍀 Cărturești | 🍀 Emag

  1. O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Blogul Ioanei a fost cel care m-a ajutat enorm dinainte să fiu mamă. Experiențele sale și felul în care și-a construit viziunea asupra creșterii copiilor mi-au oferit perspectivă. Am dăruit cartea asta mamelor noastre, mi s-a părut cel mai bun instrument pentru a le povesti felul în care vrem să ne creștem copilul. E o colecție de articole de pe blogul Ioanei, așezate astfel încât să creioneze principii sănătoase și simple pentru suflet și trup. Este despre a iubi necondiționat, despre tot ce nu se spune despre a fi părinte. Și despre tot ce se spune prea mult. Este despre viața de cuplu, despre carieră, despre tot ce ai nevoie să știi.

❤️ Am scris despre carte aici | Alege prețul cel mai bun: 🍀 Libris | 🍀 Emag | 🍀 Cărturești

  1. Copilul tău competent, de Jesper Juul

Mi-a plăcut această carte pentru că pune accentul pe respectul dintre părinți și copii. Cred că am crescut într-o societate în care respectul a însemnat frică și supunere. Cartea este scrisă de terapeutul danez Jesper Juul și m-am regăsit mult în stilul lui de a vedea relațiile dintre părinți și copii. Are trei cărți traduse la noi, toate apărute în aceeași colecție. Cartea Tată și partener, una dintre puține cărți despre care știu să fie dedicate taților, mi se pare foarte interesant de citit din perspectiva unui tată.

Alege prețul cel mai bun: 🍀 Elefant | 🍀 Libris | 🍀 Emag | 🍀 Cărturești

  1. Diversificarea naturală

Mi-am dorit enorm să îi ofer copilului meu o relație sănătoasă cu mâncarea. M-au îngrozit toate poveștile cu diversificarea și felul în care se chinuiau mamele să își convingă copiii să mănânce. Eram încă însărcinată când a început să mă preocupe subiectul și am mers la o conferință cu Crina Coliban. Femeia asta incredibilă este cea care a spus cu toate cuvintele tot ce nu știam să spun despre povestea asta cu felul în care ne facem copiii să mănânce. Este cartea de căpătâi pentru cei care vor să aleagă auto-diversificarea. Se citește ușor, descrie toate principiile pentru o alimentație și obiceiuri alimentare fundamentale pentru o viață sănătoasă. Are multe povești din experiențele altor părinți, precum și partea de nutriție. Din aceeași categorie este și cartea Copilul meu nu mănâncă, de Carlos Gonzalez.

🍀 Găsești cartea pe Libris.

  1. Rețete de jocuri de Lawrence J. Cohen

Ador cartea asta pentru felul în care este privit jocul și pentru energia pe care am căpătat-o citind-o. Cohen vorbește despre bucuria de a lăsa seriozitatea de-o parte și de a lăsa copilul interior să se joace cu copilul tău. Aceasta a fost imaginea cu care am citit fiecare pagină. Citind poveștile sale și câtă putere se ascunde în spatele unui simplu joc mi-a dat convingerea că ne vindecăm împreună prin joacă. Lawrence J. Cohen este psiholog specializat în jocul copiilor, terapia prin joc şi parenting. Tocmai de aceea este o carte minunată pentru că rândurile acelea vin dintr-o experiență atât de vastă. Recitesc pasaje deseori pentru că am înțeles că joaca ne aduce împreună în cel mai simplu fel cu putință. Și se râde mult la noi în casă. 🙂

 Alege prețul cel mai bun:🍀 Elefant | 🍀 Libris | 🍀 Emag

  1. Copii crescuți cu blândețe de Gill Rapley și Tracey Murkett

Este o carte foarte utilă pentru primele luni cu bebelușul, o pledoarie pentru a lăsa copilul să te ghideze în a-i înțelege nevoile și pentru crea o relație frumoasă cu acesta. Am citit-o la începuturile călătoriei mele ca mamă și mi-a prins foarte bine. Chiar dacă nu am avut sentimentul că am învățat neapărat ceva nou, am simțit că aveam nevoie să îmi spună cineva poveștile astea. Și să crești copii cu blândețe nu e deloc ușor când blândețea față de sine nu a fost niciodată o prioritate.

🍀 Găsești cartea pe Libris.

  1. În brațele mele și dincolo de ele de Mayim Bialik

Am citit cartea asta în primele luni de după ce am născut. Mi s-a părut o lectură caldă și frumoasă, am rezonat cu foarte multe dintre lucrurile scrise de Mayim Bialik, doctor în neuroștiințe și celebra actriță din Big Bang Theory. E drept că sunt și câteva idei pe care le-am considerat în acel moment mai ciudate, însă cartea asta mi-a dat un sentiment de siguranță. Am conștientizat mai bine (și mai ales în perioada aceea de început) cât de important este atașamentul în relația cu copilul tău.

🍀 Găsești cartea pe Libris.

Extra

Parenting de râsu’-plânsu’, de Anna Whitehouse și Matt Farquharson nu este neapărat o carte de parenting, dar este una dintre cele mai utile cărți pe care le-am citit. Este o carte onestă despre așteptările viitorilor părinți, despre sarcini pierdute și despre a învăța împreună ce înseamnă să crești un copil.

❤️ Am scris despre carte aici |  Alege prețul cel mai bun: 🍀 Elefant | 🍀 Libris | 🍀 Cărturești

Toate aceste cărți fac parte din colecții minunate, cu titluri interesante și utile. Veți găsi în aceste colecții lucruri cu care să rezonați și care să vă fie de ajutor pentru a învăța cum să creștem copii prezenți și bucuroși. Pentru că eu cred cu adevărat că avem nevoie să citim aceste cărți fără presiunea lui așa trebuie. Să citim aceste cărți conștient, cu mintea deschisă, curiozitate și bucurie.

❤️ Educație cu blândețe (Editura Univers, serie coordonată de Ioana Chicet-Macoveiciuc)
❤️ Cărțile Părinților (Editura MULTI MEDIA EST PUBLISHING)
❤️ Psihologie Practică pentru Părinți (Editura Trei)

Voi ce cărți de parenting ați mai citit? Sunt deschisă la sugestii, mă pregătesc pentru ofertele care vor tot veni în perioada următoare. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.