Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari. Și pentru mamele lor

caietul ioana chicet macoveiciuc articol simonarentea.ro

Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari de Ioana Chicet-Macoveiciuc este o carte plină de emoție și empatie. Povestea este creată în jurul unor întrebări apăsătoare la orice vârstă. Cu atât mai mult, acestea sunt dificile pentru un copil care începe să experimenteze schimbările corpului, a gândurilor și a emoțiilor pe măsură ce crește. De ce trebuie să creștem? De ce se schimbă corpul meu? De ce uneori mă simt așa de diferită de ceilalți oameni?

Cartea e încadrată la categoria de vârstă 8-12 ani, dar eu cred că este o carte pentru fetele de orice vârstă. Pentru toate acele fete care nu au avut vreodată aceste conversații cu mamele lor. Poate pentru că nu au știut cum să le spună acele întrebări. Poate pentru că nici mamele lor nu au știut acele răspunsuri. E o carte pentru fetele care au crescut fără mame. Pentru fetele care au ajuns să aibă fetele lor și nu știu să își răspundă nici măcar întrebărilor lor.

Acum ceva vreme am scris despre o carte de copii din perspectiva unui adult: Echipa de prieteni Măsimtbinescu. Ce am vindecat cu o carte pentru copii. Deloc întâmplător, este tot o carte scrisă de Ioana. Cred că a te vindeca pe sine este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine și pentru copilul tău. Îmi place că Ioana pare că scrie mereu despre ceea ce trăiește. Simt că admirând-o de atâția ani am putut observa felul în care s-au adaptat poveștile ei în concordanță cu vârstele copiilor ei. Când am aflat despre Caiet am știut exact rănile pe care le voi (re)deschide.

Eu sunt Mura. Noi suntem Mura.

Caietul este o carte-scut pentru fete. Este o carte duioasă, scrisă cu empatie și emoție, o carte care le dă încredere și putere. Lectura Caietului a fost pentru mine o experiență lecuitoare. Am deschis cartea cum am primit-o, am citit-o cu neastâmpăr și curiozitate cu mintea și sufletul copilului din mine. Am râs și am lăcrimat, am trezit în mine toate frământările fetei de nouă azi care nu se simțea îndeajuns, căreia i se spunea că nu poate.

Îmi place că fiecare capitol înseamnă o întrebare pusă cu inocența unui copil, dar cu toate neliniștile unui copil care crește. Răspunsurile sunt atât de simple și blânde, pline de umor și iubire. Și ce poate fi mai frumos în lumea asta decât un copil care crește știind că este iubit și protejat? Caietul este prilej pentru acele discuții care ni se par complicate pentru că așa am crescut, dar care sunt firești și extrem de necesare.

Iuno a mea e încă mică pentru povestea Murei, deși citim împreună cartea și îi plac comentariile caraghioase ale Murei. Adoră ilustrațiile și de curând a vrut și ea caiet ca al Murei, să deseneze și să „scrie”.  Într-o zi, când în mintea și sufletul ei se vor rostogoli întrebări întortocheate, sper să îi pot fi Dătător de Răspunsuri.

credit foto: Cristian Verzea
O poveste de dat mai departe

„Caietul va aduce înțelegere și siguranță în multe familii, prin darurile informaționale generoase și solid documentate științific, oferite însă cu atât de multă delicatețe, empatie, grijă și frumusețe. Recomand Caietul cu toată responsabilitatea profesională și cu încrederea că în el își vor găsi răspunsuri și își vor alina confuzia generații de preadolescente.“ — Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut

Povestea asta mi-a amintit de toate jurnalele mele, rămase necitite, ascunse prin cutii încuiate. Mi-a amintit de deznădejdea și descumpănirile (pre)adolescenței. Cred tare că e o poveste de dat mai departe fetelor din jurul nostru, mamelor lor, fraților și taților lor. Oricând, dar mai ales la vârsta aceea fragilă, fetele au nevoie să fie văzute și să știe cât de minunate pot fi schimbările din corpul, mintea și sufletul lor.

Am citit toate cărțile Ioanei și îmi sunt dragi în multe și diferite feluri. Dar cartea asta, Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari, este în multe feluri cea mai bună frumoasă carte pe care a scris-o până acum. Îți mulțumim pentru poveste, Ioana!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.