Viaţa nu e dreaptă

Life is never fair and perhaps it is a good thing for most of us that it is not, spunea domnul Oscar Wilde. Viaţa nu e dreaptă, copii.

Când crești ca un copil cuminte, cu bun simț și responsabilitate de soră-mai-mare, ai tendința să crezi că viața ar trebui să fie corectă. Una dintre marile mele frământări sufletești este greutatea acceptării lucrurilor bune din viața mea. Mi-a luat mult timp să înțeleg că nu fac decât să pierd timp prețios neacceptând că uneori, în viață, se întâmplă minuni – familie, iubire, job, împliniri.

Într-o discuție cu un om drag, am zis că ar trebui să fac un efort să mă bucur de tot ce am pentru că merit, că dacă o să clipesc două secunde nu o să dispară nimic. Mi-a zis sincer și direct – nu este vorba despre merit. Dacă viața ar fi pe merit, nu ar mai fi atâtea probleme, boli, războaie.

Și am început să mă gândesc serios la ce mi-a spus așa, într-o doară. Întotdeauna am zis despre mine că merit asta sau cealaltă pentru că merit – merit coroniță pentru că am învățat, merit relația pe care o am pentru că am sărutat destui broscoi înainte să îmi cunosc prințul, merit jobul ăsta minunat pentru am suferit destul vânzând înghețată și haine. Desigur, când mi se întâmpla ceva trist, cum este trădarea unui prieten, îmi repetam plângând că nu merit așa ceva.

Dar viața e pe merit? Și mai ales moartea?

Se pare că încep să cred tot mai mult într-o nouă teorie proprie – viața este matematică. Cred foarte tare în faptul că suntem suma unui număr de factori – ce dăm, ce primim, răul și binele din noi, alegerea de a îmbrățișa în locul celei de a lovi, alegerea de a da speranță în locul criticii neconstructive, asumarea binelui în pătrățelul fiecăruia.

Viața nu e pe merit, dar este efectul acțiunilor noastre. Da, se întâmplă și lucruri urâte oamenilor buni, dar aceste necazuri nu fac decât să întărească un om care alege să construiască poduri și nu să le distrugă.

Bolile, războaiele și trădările nu sunt pe merit. Sunt contexte.

Photo by Leon Biss on Unsplash

One Reply to “Viaţa nu e dreaptă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.