Un copil este nevoit să aleagă între bursa de orfan și cea de studiu. Schimbă legea!

Știai că un copil este nevoit să aleagă între bursa de orfan și cea de studiu?

Se întâmplă multe lucruri nedrepte în România. Prea multe în ultimii ani. E cu atât mai greu cu cât aceste nedreptăți se răsfrâng direct asupra copiilor noștri, astăzi sau într-un mâine apropiat. Știai că un copil este nevoit să aleagă între bursa de orfan și cea de studiu, fără posibilitatea de a le cumula? Cu toate că bursa de orfan vizează situația familială a copilului, pe când cea de studiu recunoaște rezultatele sale școlare. Și totuși, statul consideră că cele două nu se pot însuma.

Faptul că oricum vorbim de niște sume insignifiante nu intră în această discuție, dar crește gradul de frustrare cu atât mai mult. Nu poți lipsi un copil de dreptul de a beneficia de recunoașterea rezultatelor sale pentru că este nevoit să aibă un alt tip de venit. Orice copil ar alege oricând să aibă ambii părinți lângă el, nu a cerut să fie orfan.

Cum susține statul român un copil aflat în această situație? Îl pune în postura de a alege între cele două drepturi ale sale. Cum bursa de orfan este mai mare decât cea de studiu sau de merit, se renunță la bursa pentru rezultatele bune. După cum subliniază şi Lavinia, se ajunge în situația în care colegi cu medii mai mici beneficiază de bursa de studiu pentru că au norocul de a avea ambii părinți în viață.

Ordinul 5576/2011, cu modificările și completările ulterioare

Eu nu știam de ordinul acesta injust, am aflat de la Lavinia Dinu, o mamă incredibilă care se confruntă cu această problemă.

Conform Ordinul 5576/2011, un elev nu poate primi două burse simultan, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. (art. 18, aliniatul 1)

Conform unei modificări recente, unele burse se pot cumula:

(2) Prin excepție de la alin. (1), elevii care beneficiază de burse de studiu pot primi și burse de performanță sau burse de merit. De asemenea, elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială.

Lavinia vrea să schimbe această stare de fapt pentru toți elevii puși în această situație. A demarat o petiție pe care o puteți semna aici – Modificarea legislatiei care discrimineaza acordarea de burse. După ce va strânge un număr considerabil de semnături, Lavinia va înainta o solicitare oficială la Minister. În momentul publicării acestui articol, Lavinia a strâns 1.600 de susținători.

Minunata Lavinia Dinu

O ador pe Lavinia. Scriam acum puțin timp că atunci când nu mai pot duce oboseala și problemele astea de zi cu zi, mă gândesc la mamele singure. La mamele care îşi cresc singure copilul. Sau copiii. Mame care reuşesc să se adune să facă tot ce-i mai bun pentru familia lor. Mame care se organizează, care cer ajutorul, care fac lucrurile să se întâmple fără să se plângă. Şi care plâng când au răgaz. Dacă au.

Lavinia este medic stomatolog. În acest context am cunoscut-o acum mai bine de doi ani și m-a vindecat de o îngrozitoare frică de dentist. Angoasa asta care mă urmărea din copilărie mi-a adus multe goluri în stomac, atacuri de anxietate și gânduri negre. Am fost nevoită să merg, iar Ana mea, tocmai pentru că îmi știa fricile, mi-a recomandat-o pe Lavinia. M-a cucerit din prima clipă cu zâmbetul ei molipsitor și cu o blândețe jovială. Și m-a făcut bine de frici. Și de alte probleme stomatologice.

Lavinia își crește singură cei doi copii, Theodora (12 ani) și Toma (11 ani). În martie 2009 a fost implicată într-un accident de circulație în urma căruia soțul ei a murit, ea supraviețuind miraculos. În câteva săptămâni s-a întors la lucru, motivată și mobilizată de cei doi copii care aveau doar un an, respectiv doi ani și jumătate. A dus copiii la creșă, ea la serviciu și, cu ajutorul prietenilor, a reușit să treacă prin acea situație îngrozitoare.

Voi lupta să repar această nedreptate.

Am aflat despre această situație în primăvară, la începutul semestrului doi. Theo era bucuroasă că are medie de bursă de merit și apoi a venit foarte nedumerită că nu este pe lista. Am întrebat-o pe diriginta ei despre ce este vorba și mi-a răspuns că așa este legea. Am vorbit cu Theo încercând să găsesc argumente, deși sincer este cam greu. Răspunsul ei m-a întristat rău: de ce, mamă, de ce?

I-am spus că pentru mine și pentru ea este bursieră, că știu că e nedrept, dar nu avem ce face. Apoi a refuzat să meargă să-și ia bursă de orfan, a zis că îi este rușine. În momentul acela am luat-o în brațe și i-am promis că voi lupta să repar această nedreptate. Poate ea este cea prin care alți copii silitori orfani și cu situații materiale mai grele vor avea burse cumulate. De când am început petiția, amândoi au devenit recunoscători și fericiți că sunt luați în considerare. De învățat, au învățat dintotdeauna bine, dar acum îi văd mai motivați.

De ce să semnezi?

În primăvara acestui an, senatorul Liviu Pop a inițiat și depus un proiect legislativ conform căruia bursele de orice fel se vor putea cumula, printre alte măsuri care țin de suma minimă și obligativitatea burselor.

Conform site-ului Senatului, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011 este în lucru la comisiile permanente ale Senatului (L378/2018). Aceasta ar urma să intre în dezbatere în plenul Senatului în calitate de cameră decizonală.

Inițiativa Laviniei este importantă tocmai pentru că poate pune presiune, ca parte a societății civile, pentru adoptarea acestei legi și evitarea amânării dezbaterii acesteia în forul decizional. Evenimentele politice din ultimii ani au dovedit cât de important este să ne implicăm, să schimbăm, să tragem de mână oamenii care nu ne respectă drepturile. Și poate nu reușim întotdeauna, poate uneori sunt mai puternici decât noi, dar nu ne putem opri.

Semnează.

Foto credit Caleb Woods – Unsplash

14 Replies to “Un copil este nevoit să aleagă între bursa de orfan și cea de studiu. Schimbă legea!

    1. Asa cum multe persoane cumuleaza salariul cu pensia sau diferite venituri la fel ar trebui sa cumuleze si elevii. Nu mai vorbesc de situații tragice cand un copil este orfan. Legea este complet nedreapta.

      1. Sincer, la pensii m-am gândit și eu prima dată când am auzit de acest ordin. Nedrept este cel mai bun cuvânt pentru a descrie situația…

  1. Doresc schimbarea legii astfel incat acesti copii orfani sa beneficieze de ambele burse, atat cea de orfan cat si cea de studii.

  2. Cred ca e corect ca un copil orfan sa beneficieze de ambele burse, cea de orfan dar și cea de studii.

    1. Și eu cred la fel. Mai ales că nu au nicio treaba una cu cealaltă. Una este pentru un merit, cealaltă pentru un statut social. Să sperăm că se va schimba repede acest ordin nedrept.

  3. nu cred ca e existat vreo perioada, nici prin anii 90 , cand se puteau cumula cele 2 burse: sociala cu merit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.