9 newslettere personale pe care ar trebui să le ai în inbox

Pentru mine, newsletterele erau acele emailuri plictisitoare care făceau un rezumat al articolelor de pe un anumit site sau diverse informații despre instituții sau organizații. De aproape un an, însă, citesc newslettere personale atât de faine încât nu au nicio treabă cu impresiile mele anterioare (și foarte populare printre amicii mei).

1. Suplimentu’ Creativ by Mirela Petre

Este, de departe, cel mai fain newsletter pe care l-am citit vreodată. Cum să vă zic eu, e un fel de scrisoare de la o prietenă din copilărie. Nu ai mai văzut-o de secole, dar tot ți-e dragă pentru că îți povestește tot soiul de minunății. Așa e și cu Mirela Petre. Nu ne știm decât virtual, dar așa ce îmi plac scrisorile ei pline de gânduri cu care rezonez de foarte multe ori, cu recomandări culturale, cu povești faine, cu o energie aparte. Trust my word, you will love it.

💌  Abonează-te!
⏰ Bilunar, aparea miercurea
🌐 Citește arhiva

📌 Mirela Petre: Am făcut o groază până la 31 de ani, dar de multe ori mi se pare că n-am făcut nimic. Am fost traducătoare, tipa de la Customer Service, stilist de modă, bloggeriță de modă, PR-istă, tipa de la marketing într-o agenție de turism online. Sunt jurnalist de vreo zece ani. Am scris despre de toate, în mai toate revistele, pe hârtie și online (printul rămâne iubirea mea cea mare). Îmi place liniștea și mi se face repede dor de soare. Pisică-mea strânge prea multe like-uri când o pun pe internet. În 2017, m-am lăsat de Facebook și de fumat și m-am apucat de pilates, de yoga și de înot. Am un râs care-i face și pe alții să râdă. (spicuiri din descrierea din newsletter)

2. catalinapenciu.ro

Cătălina Penciu scrie despre mâncare, fotografie culinară și despre experiențe care se învârt în jurul acestora, după cum afirmă chiar ea. Este genul acela de lectură care te scoate un pic din aria ta de confort și îți dă senzația că poți face niște chestii sofisticate în bucătărie. Nu este un newsletter cu rețete, să ne înțelegem, este un newsletter despre mâncare așa cum o știi și așa cum nu, de combinații faine, de lecturi inedite, de fotografii frumoase și recomandări delicioase.

💌 Abonează-te!
⏰ lunar, pe 11
📌 Cătălina Penciu: Gătesc de când mă ştiu. În copilărie făceam torturi din nisip în forme de plajă şi tocăniţe de cartofi pe plita bunicii, în cele mai mici cratiţe posibile. Am avut şansa de-a călători într-o grămadă de locuri în care nici nu visam să ajung, şi asta m-a facut şi mai curioasă să experimentez combinaţii neobişnuite. Obsesiile mele culinare recente sunt yuzu şi alivencile. Sunt inginer from-9-to-5 şi technical writer după program fiindca am genul ăla de minte ahtiată după analitic, liste şi Excel, dar am început să scriu despre mâncare şi să fac fotografii fiindcă aceeaşi minte a intrat şi la Publicitate (dar a amânat-o pe perioadă nedeterminată). Am alergat un semimaraton, colecţionez trifoi cu patru foi şi am o poză mişto împreună cu Robbie Williams. Mi se mai spune Cătălina-Pagini-Aurii. (spicuiri din descrierea din newsletter)

3. MondayMemo by Mona Dîrțu

Newsletterul MondayMemo este poate cea mai bună sursă de informare despre știrile săptămânii trecute. Conține tot felul de comentarii de politică internă, business și digital, foarte utile pentru a înțelege puțin mai bine lumea în care trăim, precum și alte noutăți și recomandări.

💌 Abonează-te!
⏰ săptămânal, în fiecare luni dimineață
🌐 Citește arhiva
📌 Mona Dîrțu: S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă – în fosta rețea de ziare Monitorul -, în cea de business, ca redactor șef la “Business Magazin” și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.

4. Colorhood by Ramona Chirica

Colorhood este un newsletter dedicat comunității pasionaților de ilustrații și povești din România. Gândit și adunat de Ramona Chirica, newsletterul este o scrisoare colorată și haioasă cu și despre ilustrații, știri culturale, recomandări de expoziții și informații despre artiști, un cabinet de curiozități, cum zice autoarea. Mie îmi place mult pentru că mă scoate din lumea mea și mă face părtașă universului unor artiști talentați.

💌 Abonează-te!
⏰ bilunar/lunar
🌐 Citește arhiva
📌 Ramona Chirica este curator de ilustrație și vânător-culegător de artă, texte, muzici, filme, fotografii, jucării și cărți pentru copii: Sunt hoarder de cuvinte și linkuri, de tab-uri și foldere și bookmarks, pe care tot sper c-o să le folosesc cumva, undeva, nu le închid până nu primesc o eroare babană de la browser și le pierd pe toate deodată, sufăr puțin, dar îmi revin și o iau de la capăt, în dulcele stil sisific. Așa că de ce să nu mi le organizez eu aici, să vadă și alții internetul prin ochii mei, că doar de asta aveam nevoie când mi-am luat domeniul ăsta, pe care oricum nu prea scriu.

5. Larisa Ghițulescu – Analize, opinii, interviuri. Esență tare în fiole regulate.

Am cunoscut-o pe Larisa când am făcut un scurt internship la departamentul de comunicare al Televiziunii Naționale și de atunci o urmăresc cu interes pe facebook și uneori îi citesc blogul. Eh, dar newsletterul ăsta pe care îl trimite ocazional este foarte fain, are conținut original și exclusiv, de aici și frecvența redusă. Newsletterul conține analize și interviuri din media, leadership și sport (în special alpinism). Este unul dintre acele emailuri pe care le citesc de la un capăt la celălalt și simt că îmi dezvoltă fantastic gândirea critică. Must read.
💌 Abonează-te!
⏰ ocazional
🌐 Cele mai recente ediții
📌 Larisa Ghițulescu este analist cu gândire critică și instructor. Construiește de la zero proiecte pentru echipe (SUMMITEERS), educație și jurnalism (ateliere de gândire critică și alfabetizare media). Are 20 de ani de experiență în mass-media, organizații publice, private, și pe cont propriu.

6. Andrei Roșca

Pe Andrei Roșca îl știu din online de multă vreme, dar de puțin timp sunt abonată la emailurile de la el. Este un newsletter simplu care conține cel mai recent episod din podcastul său, Zero Plus, precum și cele mai importante aspecte ale unei cărți pe care a citit-o. Deja mi-am trecut pe listă The Book of Joy, cea mai recentă carte recomandată.

💌 Abonează-te!
⏰ săptămânal
🌐 Citește arhiva
📌 Andrei Roșca: Am decis să împart cu voi sublinierile șibookmark-urile pe care le selectez din cărțile pe care le citesc sau ascult. Nu toate cărțile, doar cele care țin de dezvoltare, care ne ajută sa creștem. O carte per Newsletter. Lucrurile pe care mi le-am luat eu din acea carte.

7. That Tiny Change Newsletter by Diana Solomon

That Tiny Change este un rezumat despre ethical living, sustenabilitate, minimalisme și veganisme. O urmăresc de ceva vreme pe Diana pe instagram, are un profil tare fain. Are newsletter de vreo trei luni și îl găsesc interesant. E drept că sunt interesată de partea asta de friendly living. Este la fel de drept că am o antipatie (încă) moderată față de tot ce înseamnă curentul ăsta destul de agresiv față de cei care nu au o viață atât de eco și doamne fer’ mănâncă produse animale sau merg cu mașina. Tonul Dianei este moderat, iar informațiile sunt foarte utile și faine, așa că vă puteți abona liniștiți, o să vă placă.

💌 Abonează-te!
⏰ bilunar
📌 Diana Solomon: E încercarea mea de a fi mai mult cu mai puțin, e despre bucurii mici și sincere, și despre cum putem fi mai buni, mai empatici, mai atenți la acțiunile pe care le facem și impactul lor. This is my own journey. Nu sunt doctor, nici nutriționist. Am doar acel background ca jurnalist care mă face să #DigDeeper, să caut surse și să dau mai departe ce aflu într-o formă cât mai obiectivă. (din descrierea din newsletter)

8. How do you know? by Andra Zaharia

Ultimele două newslettere din listă sunt în limba engleză. Ah, newsletterul Andrei este atât de fain că trebuie să vă abonați. Are un ton atât de inspirațional și motivațional și atât de multe articole faine de citit. Este genul acela de scrisoare care îți dă de gândit și de citit. Are niște teme (și niște titluri) mișto, actuale și universale, în același timp. (30-year old me) Nap time is the best time rămâne preferatul meu, până acum. Really, just subscribe. You’re welcome.

💌 Abonează-te!
⏰ săptămânal, sâmbăta
🌐 Citește arhiva
📌 Andra Zaharia, om de comunicare și marketing: Want to improve your decision-making process? Looking for tactics and resources that will help you gain more clarity and focus, no matter the scale? Then this newsletter might just be what you need. It’s built out of the ideas, experiences, and opinions that have a deep impact on me (and thoughts of my own). You can use them to achieve mental clarity, to challenge your assumptions or to gain a broader view. Perhaps they’ll even trigger an a-ha! moment that changes your perspective. If you’re seeking a deeper understanding of the process of making decisions and how you can get better at it, then join me. We’re both here to learn, so there’s no room for shallow fluff, ego or malicious intents. (more here)

9. The CEO Library by Bobby Voicu & Cristina Chipurici

Sunt abonată de puțin timp la ei, deși știam de ceva vreme de emailurile lor faine. Dar cum pasiunea mea pentru newslettere este relativ recentă, m-am abonat de vreo două săptămâni. Este în limba engleză și plin de resurse foarte utile, de articole inspiraționale, de recomandări de cărți și interviuri cu oameni din diverse domenii. Îmi place tare mult selecția de resurse și informații și am început să îmi fac o listă de cărți incredibile. Never stop learning, right?

💌 Abonează-te!
⏰ lunar de la Bobby Voicu și săptămânal de la Cristina Chipurici
🌐 Citește arhiva
📌 The CEO Library: Our mission is to guide you towards the best resources that will help you accelerate your learning and make a difference in your life (become your own CEO, if you’d like to call it this way). We’re extracting the best ideas from independent thinkers we respect and putting those insights into context, so that you can understand why they might be relevant in your situation.

Mi-am întrebat amicii ce newslettere citesc și am descoperit că sunt foarte puțini care sunt abonați la genul ăsta de emailuri personale. Cei mai mulți sunt abonați la newslettere generale sau comerciale. Voi ce newslettere citiți? Tare mi-ar plăcea să mai găsesc oameni faini care scriu scrisori virtuale deosebite.

3 Replies to “9 newslettere personale pe care ar trebui să le ai în inbox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.