TVR pentru Japonia nemuritoare

Acum un an o tragedie atrăgea atenţia lumii întregi. Seismul produs pe 11 martie 2011 în Japonia a avut o magnitudine de 9 grade şi a fost cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat Japonia de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cutremurul a provocat valuri tsunami şi un accident la centrala nucleară Fukushima, în urma lor rămânând peste 15.000 de victime. Aproximativ 4.000 de persoane au fost date dispărute şi în jur de 70.000 au fost evacuate şi forţate să locuiască în adăposturi. Peste 163 de naţiuni şi 43 de organizaţii internaţionale, un număr important de ONG-uri şi oameni din toate colţurile lumii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea, prin donaţii şi alte mijloace.

Campania TVR pentru Japonia nemuritoare

În 2011 guvernul Japoniei a lansat televiziunilor din întreaga lume  invitaţia de a depune proiecte editoriale pe tema reconstrucţiei Japoniei după catastrofa naturală din martie. TVR s-a numărat printre cele 12 televiziuni finaliste. „Alegerea s-a făcut la Tokio, iar TVR a fost selectată atât pentru calitatea proiectului depus, dar şi pentru buna colaborare a TVR cu Japonia, de-a lungul timpului”, au spus autorităţile japoneze de la Bucureşti. În afară de TVR, din Europa au mai fost selectate televiziuni din Italia, Spania şi Rusia.

Am avut ocazia să particip la un eveniment din cadrul acestei campanii. Am articolul de ceva vreme în drafts, dar m-am gândit că ar fi mai potrivit să îl public exact la un an de la tragedie. Datorită unor oameni minunaţi de la Departamentul de Comunicare, am luat parte la filmările pentru un material care urma să fie prezentat de către Adelin Petrişor autorităţilor din Japonia.

Cum s-a văzut din culise

Era zăpadă mare aşa că practic am înnotat până la sediul din strada Pangrati. Cum am ajuns, domnul de la poartă mă întreabă dacă am semnat în caietul cu mesaje. E mare lucru, să ştiţi. Chiar sunt mândru că TVR-ul a fost ales! Sincer, chiar m-a impresionat reacţia domnului. Am scris câteva rânduri şi am urcat la birouri.

Adela de la Comunicare mi-a povestit despre proiect şi am plecat împreună spre cabina de machiaj unde ne aştepta draga de Geanina Corondan, îmbrăcată într-un chimono mov, tare fain. Când mă gândesc că o ştiu pe Geanina de o mie de ani, de pe vremea când eram în şcoala generală, vă puteţi imagina că am avut ceva emoţii când am cunoscut-o. Dar e un om aşa fain, fix ca la televizor, o femeie veselă şi glumeaţă. În timp ce o aşteptam vine o doamnă la mine şi mă întreabă sunteţi la rând la machiaj? Nu, zic eu, dar ce-aş mai fi vrut 🙂

Machiată şi coafată, plină de veselie, Geanina începe periplul prin birourile tvr, cu noi după ea. A filmat în mai multe departamente ale televiziunii mesajele angajaţilor pentru oamenii din Japonia.

A fost tare interesant să merg în toate acele locuri unde se lucrează tot ce apare la tv. Cred că pentru mine încă e unul din misterele pe care nu mi le explic, ci le iau ca atare. Dar când am văzut câtă muncă e în spatele unei singure emisiuni, m-a pus serios pe gânduri. Nu am cunoscut eu mulţi oameni de televiziune, dar cu siguranţă Geanina e un profesionist. Surprinzător dacă te gândeşti că sunt oameni cu ani buni prin televiziune, prima reacţie a multor  dintre cei care erau intervievaţi era să fugă. Dar Geanina cu entuziasmul ei molipsitor le fura graţios o declaraţie şi nişte gânduri în caietul pentru Japonia. În tot timpul ăsta mă gândeam că trebuie să fie minunat să faci ceea ce îți place. Iar ea chiar se distra și molipsea pe toată lumea :).

Cu ce am rămas după povestea asta

După vreo oră şi ceva de plimbat prin televiziune, mesaje, filmare, fotografii, am ajuns în departamentul de comunicare. Am făcut poze şi s-a filmat partea care apare la sfârşitul fimuleţului. Am plecat de la TVR cu gândul că e tare fain într-o televiziune. Cu siguranţă, e greu, e provocator, dar frumos… şi deosebit. M-am simţit tare mândră că am luat şi eu parte la ce s-a întâmplat într-o zi de marţi, dintr-o iarnă albă. Iar diseară, când va fi difuzat (pe TVR 1, de la 20.40), primul dintre reportajele realizate de Adelin Petrişor în Japonia, mă voi simţi şi eu o mică-mică parte din proiect :).

Felicitări echipei TVR pentru acest proiect şi mulţumesc din suflet Adelei Stirbescu şi Larisei Ghitulescu!

3 Replies to “TVR pentru Japonia nemuritoare

  1. Iti doreai sa comentez mai des pe blogul tau… Daca as scrie eu aici ce-mi trece prin cap cand aud de TVR, cred ca nu ti-ai mai dori sa comentez.

    Or fi si oameni care-si fac treaba si mai ales isi vad de treaba prin TVR, dar restul… Si mai ales conducerea… Dar nu vreau sa fac politica pe blogul tau.

    1. Vai, dar draga Matei, sunt absolut de acord cu tine! Eu nu am vorbit decat despre un proiect al unor oameni pe care intamplator am ajuns sa ii cunosc! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.