Mă tot duc, un spectacol fenomenal cu Oana Pellea și Mihai Gruia

Știți ce lipsește unei săli de teatru? Un buton turn off pentru oamenii din jurul tău.

Aseară mi-am dus oamenii la teatru, iar prin oameni mă refer la surorile mele și Bogdan. Plus prieteni dragi: Alice, Ioana și Alessa. Prima oară când am fost la ”Mă tot duc”, cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu a fost în primăvară, cu Alice, dragul meu suflet geamăn, mai ales când vine vorba de teatru. Făcând obișnuitul research (revin imediat și la ideea asta), am găsit un articol semnat de Bucurenci, pe blogul lui în care spune că a fost a patra oară la piesa respectivă. Mi-am zis imediat: ”ok, e o piesă bună, nu mă îndoiesc de asta. dar totuși, să mergi de patru ori la aceeași piesă?”. Am ridicat din umeri și am zis ok, o să vedem. Când am ieșit din Teatrul Foarte Mic, l-am înțeles pe Bucurenci: o să revin.

Mi-am spus atunci că data următoare voi veni cu oamenii cărora îmi doresc enorm să le împărtășesc minunea aceasta de piesă. Am ajuns în sala mică, fără decoruri, iar în spatele nostru erau vreo 3 sau 4 doamne (la vreo 50-60 de ani), îmbrăcate elegant, cu mărgăle la gât, care discutau (destul de tare) despre cărți și istorie. Chiar mi-am zis ce frumos, poate într-o zi voi fi și eu așa, cu Alice, două doamne elegante într-o vineri seară, la teatru.

Mă tot duc, un spectacol altfel

Începe piesa, doamnele încă vorbeau.Erau contrariate de piesă, de replici, de actori. Și noi, și rândul din fața noastră, ne tot întorceam spre ele pentru a înțelege că deranjau. Uneia i-a sunat și telefonul. Nu numai că vorbeau tare, dar în momentul în care Alice le-a rugat să vorbească mai încet, s-au și supărat. Genul acela de supărare: ”tineretul din ziua de azi, nu mai are niciun pic de respect!”. Apoi mă întreabă: Vă place? Am răspuns simplu: foarte mult, e a doua oară când vin. Ea contrariată către celelalte: auzi, cică îi place, vine a doua oară! Din colecția lor de replici: Doamne, nu înțeleg ce vor să facă!, O mai fi mult? Ce-i, x, te uiți după ieșire? Ai văzut articolul x? Ți l-am trimis pe email!, O fi o piesă bună, poate nu înțelegem noi.

În tot timpul ăsta jur că am încercat să le ignor. Dar ador piesa asta și personajele celor doi mari actori și mă dureau cuvintele lor. Nu înțeleg oamenii care vin la teatru fără să știe la ce piesă vin. Mi s-a mai trăit o situație asemănătoare la Odeon, la piesa ”Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva”, o piesă superbă, apăsătoare. Și acolo erau oameni care se foiau, care nu înțelegeau ce se întâmplă. Nu spun că sunt cine știe ce deșteaptă care înțelege arta neînțeleasă de muritorii, dar merg acolo cu sufletul deschis. La fel și cu Mă tot duc. Stăteam acolo, ascultându-le pe acele doamne că nu înțeleg și mi-am dat seama că așa este și în viață… sunt oameni care se lovesc atât de tare de un zid, atât de contrariați că nu înțeleg viața încât uită să tacă, să asculte, să simtă. până la sfârșit…

Fiecare lucru trebuie făcut delicat, ca în viață. Altfel nu are niciun haz!

Spectacoul Mă tot duc este fenomenal, plin de viață. Crezi că este o comedie indus în eroare de nasurile roșii ale actorilor, dar te trezești plângând, amintindu-ți tristeți, dureri, despărțiri.

Mai avem un minut până pleci. Ce facem în ultimul minut? Ne pregătim de plecare? Te pregătești? Nu te pregătesc pe tine. Întotdeauna e mai greu pentru cel care rămâne. Dar pentru cel care pleacă nu e greu?

Îm revin replici în gând, zâmbete, lacrimi. Nicio actriță nu ar fi putut face rolul acesta mai frumos decât Oana Pellea. Felul în care râde, de îți umple sufletul de energie, felul în care îți vorbește (ție, spectatorului, nu altcuiva), felul în care îi curg lacrimile pe obraji de îți frânge sufletul.

Un spectacol de la care ieși luminat, cu zâmbetul pe buze și lacrimi în ochi. Ca în viață, râdem și plângem, tresărim și oftăm, zâmbim și ne distrăm. Important este ca, după aplauze (prea puține, prea puțin grăitoare), să ieșim luminați și împăcați cu noi. Și de la teatru, și din viață.

2 Replies to “Mă tot duc, un spectacol fenomenal cu Oana Pellea și Mihai Gruia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.