Întotdeauna mi-a plăcut să merg la cursuri de scriere creativă, la întâlniri despre jurnalism, despre tehnici și etică, despre storytelling, despre tot ce poate însemna scris. M-am regăsit tot timpul în acest tip de activități în care ies din zona de confort și scriu. Efectiv, stau acolo și scriu, ca și cum nu mai există nimic în lume. De altfel, o întâlnire de bun augur cu Cristi Lupșa m-a inspirat să fac provocarea #our15daysofwriting.
Cum de ceva vreme am ieșit din bula mea bebelușeală cu Iuno, am început să merg la tot felul de evenimente din această zona creativă. Am adunat câteva astfel de întâlniri – cursuri de scriere creativă și ateliere de storytelling care vor avea loc în perioada următoare (octombrie-noiembrie 2018) în București, poate vă tentează.
1. Atelier de storytelling cu Georgiana Ilie
📌 Atelierul de storytelling susținut de Georgiana Ilie este dedicat abonaților DoR și va cuprinde trei ore de conversații și exerciții practice despre cum pot fi folosite poveștile pentru a construi mesaje puternice despre impactul personal sau al organizațiilor noastre, despre realități pe care le împărtășim și despre puterea comunităților noastre. Poveștile bine construite, cu atenție la toate ingredientele necesare, sunt unelte transformaționale și au puterea de a informa, de a sensibiliza, de a schimba percepții și de a produce schimbare.
- 2 grupe: 1 octombrie sau 29 octombrie (între 18.00 și 21.00)
- Sediul DoR
- Înscriere: shop DoR; cost: 150 lei (conține un abonament pe un an la DOR, agendă, revista în format pdf)
- mai multe informații pe site-ul DoR
2. Cum să scrii un text impecabil cu Justina Irimia
📌 Acest curs propune o sinteză generoasă a erorilor şi a stângăciilor ce definesc mare parte a presei scrise româneşti, de la absenţa articolului genitival şi dezacordurile de diverse tipuri, până la alternanţa nejustificată a timpurilor şi folosirea registrului informal, extins către colocvialism. El abordează şi fenomenul calcurilor după engleză, explicând importanţa evitării lor. De asemenea, cursul stabileşte câteva reguli de redactare a textului, propunând metode simple de evitare a erorilor şi a stridenţelor stilistice, precum şi strategii de definire a registrului adecvat. Vor fi abordate email-ul, recenzia, redactarea de ştiri, newsletter-ul, scrisoarea deschisă şi cronica de teatru şi de film.
- începe pe 4 octombrie (în fiecare joi, de la 19.00)
- Fundația Calea Victoriei
- Înscriere: contact@victoriei.ro; cost: 300 lei / 5 ateliere
- mai multe informații pe site-ul Fundației
3. Atelier de scriere creativă cu Alice Teodorescu
📌 Deşi nu ar fi primul lucru care îţi vine în minte, creativitatea este un ”muşchi” care se antrenează ca toate celelalte. Dincolo de cele 10.000 de ore ale lui Malcom Gladwell sau de practica deliberată de care vorbesc oamenii care studiază alţi oameni creativi, totul începe şi se termină prin exerciţiu. Scrierea creativă nu face nici ea excepţie de la regulă. De aceea, acest curs este gândit pentru a ne antrena, a exersa împreună cu atenţie şi în profunzime, a crea un cadru relaxat în care să ne dăm voie să scriem pornind de la diverse teme, din diverse unghiuri, în diverse formate.
- începe pe 8 octombrie (în fiecare luni, de la 19.00)
- Fundația Calea Victoriei
- Înscriere: contact@victoriei.ro; cost: 350 lei / 5 ateliere
- mai multe informații pe site-ul Fundației
4. Curs de scriere expresivă pentru dezvoltarea personală cu Alexandra Bădiță
📌 Acest curs este despre cum îți accesezi emoțiile mai ușor, cum le înțelegi pentru a putea depăși episoadele neplăcute și cum te reconectezi cu tine însuți.
- 9-23 octombrie (cursul se va desfășura în 3 module, în 3 săptămâni consecutive)
SanThe Fitoceainarie - Dacă te înscrii pentru toate cele 3 module de curs, primești CADOU cartea Write Your Way To Happiness de Alexandra Bădiță. Cost: 50 RON pentru un modul la alegere
- 120 RON pentru toate cele 3 module.
- mai multe informații pe pagina evenimentului
5. The Storytellers. Workshop de scris povești cu Liviana Tane
📌 Un workshop de scris povești cu oameni care iubesc să scrie, dar încă nu s-au hotărât să înceapă prima pagină.
- 13 octombrie, între 10.00 și 16.00
- The Writing School
- Înscriere și informații despre costuri: email la hello.writingschool@gmail.com
- mai multe informații pe pagina de eveniment
6. Atelier de scriere creativă părinte-copil cu Roxana Leotescu
📌 Putem sa ne scriem propria poveste. Vom începe cu colaje din ziare din care ne vom crea personajele. Le vom da nume și apoi le vom croi drumul prin partea a poveștii, după ce le lipim și coloram împreună. Sunteți curiosi cum va fi povestea? Haideți sa vedem ce iese!
- 19 octombrie, 18:30-19:20
- Ludotech
- Înscrieri: contact@ludotech.ro; Atelier adresat copiilor de 4-7 ani. Transmiteți înscrierea cu minim 12 ore înainte de eveniment.
- mai multe informații pe pagina de eveniment
7. Atelier de corporate storytelling cu Mona Dîrțu
📌 Atelierul își propune să descompună în piesele componente magia storytelling-ului și s-o recompună la loc, împreună cu participanții, prin exerciții practice. Să arate diferențele dintre storytelling și “corporate speak”, să analizeze studii de caz, tipologii de povești și să împărtășească bune practici de descoperire și redactare a acestora. Este un program de folos deopotrivă companiilor dar și ONG-urilor si asociațiilor.
- 25-26 octombrie (2 zile a câte 8 ore)
- Fundația Friends For Friends, cost: 260 euro pentru cele două zile. Include și catering, lunch, materialele necesar (reduceri pentru ONG-uri)
- mai multe informații pe site-ul Fundației
8. Scriere creativă intensiv cu Bogdan-Alexandru Stănescu și Veronica D. Niculescu
📌 Cine crede că are talent, cine a scris dar nu știe cât de bine, cine vrea să debuteze, cine vrea să se perfecționeze, una peste alta oamenii cu ambiții literare sunt invitați să se înscrie. Gândește-te bine dacă scrisul e un vis pentru care ești dispus să faci efort: vei avea de citit, de scris, de gândit. Vom vorbi despre personaj, narator, conflict, dialog, descriere, atmosferă, stil și multe altele care țin de tehnicile scrisului literar. Vei avea ocazia să faci exerciții de scriere creativă, pentru că după fiecare întâlnire vei avea de scris o povestire. Cititorii tăi vor fi colegii și cei doi scriitori, care îți vor da feedback punctual pe text. În prezent, cele mai bune texte sunt publicate online în Revista de Povestiri.
- 1 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019 (2 luni, 16 ședințe – 2 ședințe de 1h 30+ pe săptămână, de la 18:30, lunea și joia. Atelierul are 2 ediții pe an, primăvara și toamna.)
- TDB, Cost: 960 lei (plătiți în 2 tranșe egale, la prima ședință și peste o lună)
- Înscriere: Trimite un mail cu subiectul „Scriere creativă 12” și atașează o povestire pentru preselecție până pe 15 octombrie. Povestirea trebuie să fie de maximum 6000 de semne, cu diacritice, format .doc/.docx. Trimite o povestire, nu alt gen (articol, eseu etc), atelierul e axat doar pe ficțiune. Vârsta minimă: 17 ani.
- mai multe informații pe site-ul revistei
9. Scriere creativă online intensiv cu Marin Mălaicu-Hondrari
📌 Avem aici un atelier în grup mic și cald, de 9 participanți, care sunt antrenați în ale scrisului oriunde s-ar afla: în alte orașe ale țării sau în alte țări ale lumii sau în alte lumi ale galaxiei și am putea să ne oprim. Important e să aibă internet. A, și pasiune pentru scris, normal.
- 4 noiembrie – 5 decembrie 2018. Locul e Google Hangouts, plugin pentru browser. Practic e vorba de un video call – toți participanții se văd, se aud și pot vorbi. Se instalează ușor și gratuit de aici. E nevoie de căști cu microfon și de webcam (dacă nu sunt incorporate).
- TDB, Cost: 600 lei (plătiți în 2 tranșe egale, la prima ședință și peste o lună)
- Înscriere: Selecție pe baza unei povestiri de maximum 6000 de semne, cu diacritice, trimisă pe mail (subiect: „Scriere creativă online 9”). Deadline: 25 octombrie.
- mai multe informații pe site-ul revistei
10. Atelier de Storytelling pentru copii cu Andra Berilă
Copilului tău îi place să vorbescă și să povestească? Sau îi place să asculte povești? Ți-ai dori ca el/ea să aibă un loc unde să se exprime liber, să-și dezvolte imaginația și să învețe să comunice mai clar? Atelierul de Storytelling oferă copilului tău ocazia de a învăța cum să creeze o poveste interesantă, cum să o prezinte și cum să se asigure că mesajul său a ajuns la ceilalți. Toți putem spune povești și este o abilitate care poate fi exersată. Poveștile sunt peste tot în viața noastră: cărți, filme, reclame sau chiar lucruri care ți se întâmplă peste zi și pe care vrei să le povestești familiei, prietenilor.
- 16 octombrie, 18.00-19.30 / 21 octombrie, 15.00-16.30
- PlaYouth, Cost: 60 lei
- 10 locuri disponibile, iar atelierul se adresează copiilor cu vârste între 5 și 12 ani. Detalii suplimentare: 0755 655 566/contact@playouth.ro
- mai multe informații pe pagina de eveniment
Dați un semn dacă mergeți la vreunul dintre aceste cursuri de scriere creativă, sunt curioasă cum sunt. Eu am în plan vreo două pentru perioada următoare, o să vă povestesc cum a fost. Dacă aveți completări la această listă, le aștept cu mare interes! Inspirație să aveți!
Găsești pe blog și alte articole despre cursuri de scriere creativă și exerciții de scris.
Chiar voiam sa fac un astfel de curs anul asta! Multumesc de recomandari!
Cu drag! Poate îmi povestești cum a fost 🙂
Mulțumesc mult pentru recomandare, Simona! O să-mi pun și eu pe listă câteva din cele despre care nu știam și am aflat de la tine 🙂
Abia aștept să aliniez planetele să ajung la un curs de-al tău 🙂