Astăzi este despre astăzi. Despre gratitudine și soare

De fiecare dată când simt că mă ia vârtejul grijilor şi mania neliniştilor, trag aer în piept şi îmi zic că astăzi este despre astăzi.

. Se aşează frumos, rând cu rând, îţi răscolesc sufletul şi te îmbrăţişează. Nici nu îţi dai seama când ajungi la ultima pagină şi închizi cartea cu zâmbetul pe buze. O laşi câteva secunde închisă şi apoi o deschizi iar şi o răsfoieşti ca şi cum ar fi pentru prima oară.

Mirela Retegan este unul dintre acei oameni-zâmbet cu darul de a atinge ce arde în tine, omul care găseşte rana şi pune soare pe ea.

Am învăţat să caut oameni care aduc o energie bună, oameni de la care pot învăţa să fiu un om mai bun. Şi în ultima vreme chiar îmi iese. Mă înconjor de oameni cărora le place să trăiască fiecare zi asumat, învăluiţi de zâmbete.

Am sentimentul că nu mai am timp de pierdut şi văd în jurul meu câţiva oameni pe care îmi doresc să îi cunosc şi nu apuc, pentru că stau agăţaţi de mine oamenii pe care îi cunosc degeaba. (…) Dau la schimb timpul pe care mi-l irosesc o sută de oameni pe care îi cunosc degeaba pentru bucuria de a petrece timpul cu un singur om pe care aş vrea să îl cunosc şi nu apuc.

Astăzi este despre astăzi sau cum să te prinzi care e faza cu mindfulnessu’

Vor fi mereu trenduri cool, la fel cum vor fi oameni care vor respinge idei doar pentru că sunt în trend. Tot ce înseamnă mindfulness va face mereu parte din categoria asta. Vor fi mereu oameni care vor spune că e o prostie. Dar e un concept atât de raţional!

Cartea Mirelei Retegan te pune pe gânduri, fără pretenţia de a filosofa pretenţios, fără greutatea unor teorii sofisticate. Astăzi este despre astăzi este o carte despre lucruri atât de simple încât ai sentimentul să spui că e o carte uşoară, de răsfoit înainte de somn.

Dar nu e aşa. E o carte care se citeşte uşor, dar care atârnă greu în tine. Se culcuşeşte în suflet şi îţi răsună câte o idee în minte exact când nu te aştepţi. Şi îţi lasă teme de gândire.

Urcăm acelaşi munte

Am rămas privind în gol când am citit pasajul despre cum să privești viața ca pe o urcare pe munte. Și când schimbi perspectiva, viața chiar poate fi așa.  Începi să te gândești cum ai urcat muntele, cine te-a ajutat şi cine te-a împins. Începi să îţi aminteşti cine ți-a îngreunat sufletul și cine ți-a dat aripi. Căci toți urcăm în aceeași direcție și ne este la fel de greu, indiferent cât de mult sau puțin arătăm.

Astăzi este despre astăzi este o carte despre empatie şi gratitudine, despre a trăi şi pentru tine.

Apropo de trenduri, nu este doar o carte despre mindfulness, ci și una despre minimalism (fizic și sentimental). Poate fi și o carte de motivație și dezvoltare personală, o carte despre slow living. Sau poate fi doar prilej să te oprești din alergat și să te întrebi cu blândețe ce mai faci…

„În spatele unui copil vesel e o casă veselă.”

Partea a doua a cărții este despre copii. Am vrut să scriu despre parenting, dar m-am oprit. A devenit atât de viral și suprafolosit acest termen că am început să fug de el. Dar cealaltă jumătate a cărții este despre copii-lumină şi despre părinți-soare. Este despre cât de minunat este să croșetezi o legătură indestructibilă cu omulețul tău.

Cealaltă jumătate a cărții este despre copiii doriți ai zilelor noastre, despre libertatea de a alege să avem copii și să îi creștem cu toată dragostea de care suntem capabili. Este despre cum să crești împreună cu copilul tău.

Eh, dar când am citit partea despre cum copiii noștri s-au descurcat singuri în uter, mi se înmoaie picioarele și mă ia cu leșin. Tot ce iau copiii noștri de la noi e energia. Am ţinut atât de mult ca Iuno să fie bine înăuntrul meu, să simtă toată dragostea mea, încât rândurile astea mi-au readus fluturii în stomac. Sau în uter.

Fii bucurie, fii sănătate, fii soarele care se află în spatele copiilor tăi. (…) Cât eşti lângă ei hrăneşte-i cu tot ce le trebuie pentru a evolua. Aşa ca în uter: căldură, afecţiune, hrană sănătoasă pentru trup şi pentru minte, atenţie şi, neapărat, multă iubire.

Ah, răsfoiesc iar cartea încercând să caut pretexte să vă conving să puneţi mâna pe ea. Dar îmi dau seama că v-aş răpi, poate, acel moment de revelaţie sau de inspiraţie care să aprindă o lumină în voi. Cartea asta din două jumătăţi de viaţă o să vă facă să zâmbiţi în aceeaşi măsură în care o să vă emoţioneze. O să vă facă să suspinaţi şi o să vă dea speranţă. O să vă coloreze cu soare pe dinăuntru.

Citeşte ce am mai scris despre alte cărţi de pus la suflet:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.