Clipa în care am știut ce fel de mamă vreau să fiu

Cum am fost genul de fetiţă care se juca de-a mama, inevitabil am cam ştiut mereu ce fel de mamă vreau să fiu. Doar că atunci când afli că joaca devine realitate, mii de întrebări îţi vin în minte, de ajungi să îţi regândeşti toate alegerile. Şi începi să te redescoperi, să te gândeşti ce fel de mamă vrei să fii, cum o să te descurci cu toată experienţa asta. Şi, printre altele, te întorci la şcoală…

Un fel de şcoală pentru părinţi

Am fost la cursul de puericultură destul de devreme, aveam în jur de 20 de săptămâni. A fost organizat de Părinți și Copii (puteţi găsi pe site-ul lor programul următoarelor cursuri gratuite) și susținut de doamna dr. Elena Luminița Spatariu, medic specialist pediatru doctorand, un om tare fain care mi-a plăcut din prima clipă. Transmitea o energie atât de bună încât mi-a atenuat panica legată de ce vom face noi cu puiul de om.

Dar momentul în care am știut ce fel de mamă vreau să fiu a fost atunci când, în discuția eternă natural/cezariană/magic hour & co., doamna doctor a zis cu zâmbetul pe buze și cu o liniște tulburătoare în glas – nu vă face mai puțin mame felul în care veți naște, nu asta vă face mame bune, ci felul în care vă veți crește copilul.

În momentul acela tindeam spre cezariană, din toate motivele știute. Dar cumva, după cursul acesta, m-am relaxat și m-am gândit la variante cu mai puțină vinovăție. Am început să caut despre nașterea naturală, m-am hotărât că îmi doresc mult să nasc natural (din toate motivele știute). Am luat tot timpul în calcul că cel mai important este să fim noi două bine, indiferent în ce fel de întâlnim. S-a întâmplat ca nașterea naturală să nu fi fost o variantă pentru mine în acel moment, sunt împăcată cu decizia pe care am luat-o și, într-adevăr, nu mă simt în niciun fel mai puțin mamă pentru că nu am născut natural.

Despre naşteri şi mame

M-am simţit vinovată că nu am născut natural astfel încât Iunona să beneficieze de toate plusurile unei astfel de proces? Da, cred că e inevitabil. Deşi citisem despre asta şi ştiam raţional că a fost o decizie bună, au fost momente în care m-am îndoit de mine. Dar îmi aminteam iar şi iar acele cuvinte – nu sunt mai puţin mamă. E alegerea mea de zi cu zi ce fel de mamă vreau să fiu pentru copilul meu.

Aduc subiectul în discuție pentru că am sentimentul că se pune multă presiune pe viitoarele mămici cu această controversă. E tare greu să fii însărcinată şi să fii pusă în fața acestei decizii. Cu atât mai mult, să mai simți şi tensiunea alegerii felului în care vei naşte.

E subiect primordial de conversație când vezi o gravidă. Nu zic, și eu am greșit deschizând acest tip de discuție, nu mai fac, promit! Acum, fiind și de cealaltă parte, mi se pare un gest total intruziv să pui o asemenea întrebare. Nașterea e o alegere intimă, dar rațională. Nu cred că mai poate spune cineva că nu alege conștient, având toate informațiile despre plusurile și minusurile ambelor tipuri de naștere.

Evident, vor exista tot timpul extremele, acele mame care vor propovădui alegerea lor. Mame care vor avea zeci de argumente și contraargumente care te vor speria. Te vor face să te întrebi de ce ai ales să faci un copil, că doar ți-era bine și fără. Eu am ales să fug de oamenii ăștia, de poveștile de groază despre naștere. Am citit mai mult în diagonală experiențele traumatizante ale altor mămici.

Ce poţi face

Am luat în calcul tot timpul că se poate întâmpla, dar am făcut tot ce a ținut de mine să nu ajung acolo.

Am citit despre ce înseamnă o naştere naturală, dar şi o cezariană. Am încercat să aflu care-s avantajele şi dezavantajele fiecăreia. Am vorbit foarte mult cu Iuno (am scris despre importanţa comunicării intrauterine aici), am căutat care maternităţi sunt mai baby friendly.

Am mers la cursuri dedicate viitorilor părinţi, ce înseamnă managementul durerii. M-am gândit la ce situaţii ar putea apărea şi cum ar trebui să reacţionez. De exemplu, eram pornită să fac reclamaţii dacă cineva ar fi avut vreun comportament inadecvat. Desigur, ar fi fost nişte acţiuni care ar fi urmat unui posibil conflict sau unei posibile traume. Dar ştiam că nu pot rămâne indiferentă.

M-am pregătit cum am ştiut eu mai bine. Ştiam că am dreptul la un proces demn de naştere, indiferent de ce tip ar fi aceasta. Toate experienţele înjositoare despre care am auzit sau am citit mă tulburau şi mă înfuriau teribil. Nu pot înţelege cum o femeie îşi poate bate joc de o altă femeie în cel mai vulnerabil şi intim moment din viaţa ei. Încă nu înţeleg.

Cum să fii mama copilului tău

Am învăţat în cele nouă luni de sarcină că vreau să fiu mama copilului meu, nu o compilaţie de mame despre care am citit, am auzit sau am văzut. Am învăţat că vreau să fiu mama Iunonei, cu experienţele noastre, cu felul nostru de a trăi, de a vedea lucrurile, nu un cumul de aşa trebuie, aşa se face. Şi sunt convinsă că toată atitudinea asta a contribuit considerabil la experienţa noastră minunată de bebeluşeală.

E drept, poate că s-au aliniat planetele deasupra noastră, că doar Iuno a venit în zi cu eclipsă de soare. Am avut o experienţă minunată la maternitate, cu oameni buni şi profesionişti. Iuno a fost sănătoasă şi mâncăcioasă, liniştită şi senină din prima zi. Dar poate felul în care ne-am raportat la toată povestea asta a făcut diferenţa pentru noi.

Sau poate chiar ni s-au aliniat planetele…

credit foto: Ştefania Verzea

2 Replies to “Clipa în care am știut ce fel de mamă vreau să fiu

  1. Ce frumos ai scris! Total de acord cu tine că e sau ar trebui să fie o chestiune intimă, ferită de întrebări și curiozități. Eu m-am ținut departe de forumuri sau grupuri de Fb, am discutat tot timpul cu soțul meu, ne-am sfătuit și am citit împreună când aveam nelămuriri sau voiam să aflăm mai multe despre un subiect. În rest, mai multe opțiuni nu fac alegerea mai ușoară. Am ales, ca și tine, să fiu pentru ea o mamă fără manual de instrucțiuni. Cred că am făcut lucrurile firesc, natural, pornind la drum cu sfaturile esențiale din maternitate. So far, so wonderful.

    1. Ah, ce mă bucur că ai comentat. Într-adevăr, cred că varianta asta de a simplifica drumul ăsta într-o vreme în care avem mii de variante ajută enorm, mai ales psihic. Și, vorba clișeului, o mamă fericită înseamnă o familie fericită :). Mulțumesc frumos pentru vizită, te mai aștept cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.