Unamuno. Abel Sanchez și Sfântul Manuel cel Bun #vALLuntar

Abel Sanchez. Nici nu mi-am dat seama cu adevărat, când mi-am ales cartea aceasta pentru campania vALLuntar, cât de mult avea să mă răscolească. Îmi plac la nebunie cărțile și filmele care îți lasă teme pentru acasă.

Abel Sanchez este o reinterpretare a Bibliei, a primei crime și a primei morți – Abel și Cain. Povestea lui Unamuno este despre invidie și admirație, despre limitele prieteniei, despre toate acele întrebări ale căror răspunsuri nu le vei ava niciodată.

Este o poveste despre obsesii, despre răni pe care timpul nu le vindecă, ci le adâncește, despre un om măcinat de tristeți. Citind, mă tot gândeam la alte povești și întâmplări, la tot ce înseamnă invidie și cât de grave pot fi consecințele acesteia…

Și, într-un fel, fără a-l considera pe Joaquin victimă, ajungi să îl înțelegi. Am reținut o frântură de dialog care m-a făcut să zâmbesc:

– De ce m-am născut, părinte?

– Întreabă mai degrabă pentru ce te-ai născut…

Sfântul Manuel cel Bun

Povestea aceasta m-a tulburat și mai tare.. Este o minunată pledoarie despre credință și bunătate, despre comunitate și importanța creerii acestui spirit.

Cred că există oameni care au dăruiesc lumină în jurul lor și acel sentiment de bine. Poate că uneori aceste stări sunt create pe baza unei iluzii. Și poate chiar nu contează atât timp cât fiecare încercăm să fim buni, în felul nostru. Și chiar cred că, în adâncurile fiecăruia există un oraș scufundat și că în unele nopți se aud clopote.

Nu știu cum se face că îmi aleg cărți pe care, mai apoi, nu le pot povesti. Unamuno era pe lista mea de must-read de când am aflat despre el la un curs despre literatura spaniolă.

Nu știam însă că are darul acesta al nemuririi literare, cum îmi place mie să îi zic. Poveștile spuse atunci, la începutul anilor 1900 se regăsesc simplu și firesc acum, la începutul anilor 2000. Și ce poate fi mai frumos pentru un scriitor dacă nu nemurirea cuvintelor sale?

Mi-a fost destul de greu să scriu recenzia asta… de asta am tot amânat-o. E greu să vorbești despre credință (și nu neapărat religie), despre suferințe, despre tristeți. Dar știu că mă veți ajuta să strâng comentariile pentru a planta măcar un copac.

vALLuntar, campanie de voluntariat pentru blogger

Grupul editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, a organizat anul acesta a doua ediție a campaniei de voluntariat pentru bloggeri, vALLuntar, care se va încheia pe 23 martie. La fiecare 15 comentarii primite, Romsilva și All plantează un copăcel. Hai să îi plantăm împreună, e tare simplu să lași un comentariu :)!

P.S. Și dacă tot ați ajuns până aici și lasați un comentariu, vă rog să mai citiți prima recenzie din campaniei – Ficțiunea nu există – Șoseaua Cățelu 42 #vALLuntar. Gracias!

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, puteți citi toate articolele mele din campanie aici (click pentru a accesa pagina).

30 Replies to “Unamuno. Abel Sanchez și Sfântul Manuel cel Bun #vALLuntar

 1. „Și chiar cred că, în adâncurile fiecăruia există un oraș scufundat și că în unele nopți se aud clopote…” – cât de frumos!

 2. Eu vreau să te grăbești – de fapt nu, dar știi ce vreau să spun – cu romanul tău, Simone, pentru că atingi oamenii chiar și când scrii o recenzie. Ți-ai păstrat emoția în scris, e foarte greu să faci asta fără să dea în patetic. Ești minunată. Și o să-ți cer cartea la un moment dat.

 3. Si uite cum ai reusit, printr-o recenzie minunata, sa mai adaugi o carte pe lista mea de must read.

 4. Abia astept sa am timp pentru acesta carte! Mi-ai starnit interesul, vreau sa aflu si sa descopar povestea in amanunt! La cat mai mult comentari pentru multi, multi copacei! 🙂

 5. Chiar as fi frumos ca peste ani sa stam la umbra unui copac plantat datorita celor scrise de tine 🙂

 6. Simone si inegalabilul sau mod de a scrie!
  Cartea e in wishlist, iar copacelul sper sa fie si el undeva!
  Astept o carte semnata de tine, Simone! :*

 7. Eu astept sa citesc cartea scrisa de tine! 😀 Nu stau foarte bine la capitolul feedback, dar sa stii ca iti citesc mereu cu placere postarile. Ai intotdeauna cuvintele potrivite la tine; putin oameni se pot lauda cu asta.
  Te pup si te iubesc!

 8. Pare o carte interesantă, de reflectat asupra ei. Mulţumim pentru recomandările tale, Simone. Cu un comentariu nu se face primăvară, dar cu 15… uite şi copăcelul 🙂

 9. Vreau de mult timp sa citesc Miguel de Unamuno. Cred că o să încep cu acestă carte.

 10. Sper sa nu ma insel insa am si eu cartea, am primit-o la inceputul acestui an. Ti-am citit cu placere recenzia si o sa-mi fac timp pentru citit cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.