Smile, what’s the use of crying?

În noapte, totul e un amestec ciudat de condimente exotice – dulce, sărat, amar, acru, searbăd. În întuneric, când canicula se târăște printre blocuri, pe ferestre, printre cearceafuri, gândurile tale o iau razna.

Tot ce ai pierdut, tot ce nu ai avut vreodată, toate cuvintele pe care le-ai aruncat, toate cuvintele pe care nu ai apucat să le spui, toate rănile pe care le-ai adunat pe corp, totul arde, totul înțeapă, totul frânge.

Și timpul, senzația aceea că nu mai ai timp, că tot ce ai de făcut nu o să fie niciodată gata, că tot ce nu ai spus nu va fi niciodată spus, că nu ne vom mai întoarce vreodată, că nu ne mai așteaptă nimeni…

Și te zvârcolești, te sufoci, te aduni, te frângi, adormi și aproape visezi că te sufoci, iar linia dintre vis și noapte e atât de subțire încât nu știi dacă mai are sens să fii, să apuci să respiri cumva, printre zgomotul sacadat de mașini alunecând pe stradă.

Dar dimineața, când soarele îți arde tălpile și cumva poți respira, totul devine un amestec ciudat de condimente exotice.

Și totul e încă acolo, tristețile, durerile, amărăciunile. Dar te ridici, te speli pe față, pui apă în ibricul pentru cafea și prafuri pe față, încui în grabă și ieși din nou pe străzi. Și nu îți mai amintești de gânduri, de tristeți, de frică.

Pentru că asta facem. Ne punem zâmbetul pe buze și ne comportăm ca și cum nu am avea cicatrici și frici. Și ca într-un film alb-negru, cu Nat King Cole cântând Smile, what’s the use of crying?, împărțim în jurul nostru zâmbete pentru că nimeni nu trebuie să treacă prin vreo zi fără să zâmbească.

Și uneori, dacă zâmbim îndeajuns și ne înconjurăm de oameni buni, o noapte de vară poate fi ca un film alb negru care alină și răsfață sufletul.

 foto: Ştefania Barbu

2 Replies to “Smile, what’s the use of crying?

  1. Postul tău aruncă, așa, o rază de lumină și optimism peste toate nopțile cu tristeți și gânduri negre. Uneori ne străduim atât de mult să-i convingem pe ceilalți că ne este bine, încât începem să ne credem și noi. Alte ori, fără niciun efort, ne molipsim de gânduri bune tocmai de la oamenii care împart zilnic zâmbete 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.