Cele mai faine newslettere românești de dat mai departe în 2020

newslettere romanesti simonarentea.ro

În 2018 am scris un articol cu 9 newslettere pe care le recomandam și am primit atunci reacții simpatice plus alte sugestii. Cum lista mea s-a mărit și în inbox intră astfel de emailuri, le-am strâns pe toate în aceeași poveste. Am ajuns la 22 recomandări de newslettere românești, probabil cea mai vastă listă pe care o vei găsi pe internet. Este un articol lung, însă sunt destul de convinsă că vei găsi cel puțin unul care îți va stârni curiozitatea. Accepți provocarea? 🙂

Ce newslettere din lista anterioară sunt încă valabile:

Puteți găsi în articolul menționat anterior detalii despre autori și de ce îmi plac.

Ce (alte) newslettere citesc în 2020

Am adunat alte 16 newslettere pe care le citesc. Menționez că sunt abonată la toate. Nu (mai) sunt genul care adună emailuri în inbox, deci le citesc pentru că-s interesante și învăț mereu câte ceva de acolo.

Uneori le citesc integral, alteori de răsfoiesc. Uneori le citesc imediat cum le primesc, alteori le pun într-un folder dedicat la care revin în weekend, în general. De cele mai multe ori găsesc genul de informații care mă provoacă să caut o carte sau un film, să mă gândesc la o temă anume sau pur și simplu mă fac să zâmbesc. Rar dau și reply-uri cu mulțumiri sau alte gânduri. Cred că ar trebui să o fac mai des. 🙂

1. Cristina’s Friday Read

Îmi place Cristina Chipurici de nu mai pot. Îi citesc articolele/emailurile de doi ani și am fost la unul dintre workshopurile ei de social media mindfulness. Mi-a plăcut enorm colaborarea ei cu DOR pentru . Și de câteva luni, a început un podcast minunat (). Ok, sunt un fel de groupie. 🙂 Dar imediat o îi citești ideile, vei înțelege de ce. Este sinceră și autentică și produce un conținut incredibil de util.

💌
⏰  bilunar
🌐
📌 Este spațiul unde împărtășesc lecțiile (scumpe!) pe care le-am învățat pe propria-mi piele, după ce m-am lovit singură cu capul de toți pereții. Scriu despre ideile, gândurile și resursele pe care mi-aș fi dorit să le descopăr mai devreme, deoarece m-au ajutat să văd lucrurile din alte perspective, să-mi accelerez procesul de învățare, să iau decizii mai bune și să rămân întreagă la cap.

2. Povești din sport by Andreea Giuclea

Este unul dintre cele mai interesante newslettere la care sunt abonată. Poate pentru că îmi place perspectiva din care povestește Andreea despre sport, despre toate acele subiecte pe care le documentează prea puțini jurnaliști sportivi. De la Andreea am aflat de, sau Nora Mørk, niște femei excepționale care ar trebui să fie printre modelele acestei generații. Sau poate că îmi place de ea pentru că e fană Liverpool. 🙂

💌
⏰ lunar
🌐
📌 Sunt Andreea Giuclea, sunt reporter sportiv și visez să ajung la Jocurile Olimpice din 2020. Până atunci, mă antrenez la campionate mondiale și europene și pe arene din țară, de unde scriu pentru DoR și Lead.ro. Pornesc un newsletter lunar prin care să aduc în inboxul altor pasionați de sport povești despre atleți – de la noi sau din afară –, care visează și ei să ajungă la Olimpiadă, dar și ale celor care muncesc departe de reflectoare, pe arene goale, în sporturi încă nevizibile. Povești de sportivi, dar mai ales de sportive, pentru că în ultimul timp privesc tot mai mult sportul dintr-o perspectivă a ineegalității de gen. A accesului femeilor la sport, fie el de masă sau de performanță; a modului în care media scrie despre sportive; a barierelor de care se lovesc femeile când vor să-și asume roluri considerate nepotrivite: să fie pilot de raliu, să joace fotbal, să fie impresar.

3. The Vast & Curious by Andreea Roșca

Probabil este newsletterul din care am învățat cel mai mult. Emailurile Andreei sunt complexe, stârnesc curiozitatea, pun întrebări, te provoacă să cauți. Uneori recitesc același număr de două ori pentru că am sentimentul că mai am ceva de luat de acolo. Am căutat (și citit) cărți recomandate acolo, am ajuns (și rămas) pe site-ul Andreei și mă fascinează dialogurile ei cu oameni deștepți și mișto. Îmi place la nebunie.

💌 Abonează-te!
⏰ lunar
🌐 | Website
📌 Acest newsletter este un distilat al celor mai interesante lucruri pe care le găsesc și al propriei mele munci. Intenția lui este de a aduce idei și perspective diferite și teme de reflecție. Despre cum să fim mai buni și cu un pas în fața mulțimii, în viață și în business. Cine sunt eu? Un explorator. Mă interesează gândirea care face posibilă performanța, în antreprenoriat și în general. Oamenii, deciziile, lecțiile, eșecurile, dilemele, experiența pe care sunt clădite întreprinderile remarcabile. “Terenul meu de joacă” este lumea celor care acționează și construiesc.

4. Cristian China-Birta (Chinezu)

Mie îmi place mult de Chinezu. Poate pentru că îl citesc de când aveam vreo 20 de ani și un pic și abia începusem să aud de bloggeri și social media. Poate e sentimentul ăla fain de familiaritate. Sau poate pentru tot ce am învățat în toți anii ăștia citindu-i articolele și ascultându-l la evenimente. Sunt abonată de mai bine de un an și de fiecare dată (repet, de fiecare dată) găsesc ceva util sau ceva care mă face să zâmbesc. Iar cine l-a auzit vreodată vorbind înțelege de ce mi-e drag stilul lui.

💌 Abonează-te!
⏰ 3 ori/săptămână
🌐
📌 (greu să pui o descriere pentru Chinezu, las câteva gânduri dintr-o postare de-a lui de pe Linkedin) Muncesc la newsletter niște ore pe zi, în medie, adică io nu mă joc cu serviciul! Dau în fiecare newsletter cel puțin 15 informații considerate cât de cât ceva frumos de abonații mei. Uneori sar calul cu peste 20! Chestii pe care le găsesc pe interneți, pe cele mai multe dintre ele, dar și chestii mai personale așa. Dar există ceva ce abonații la newsletter primesc în exclusivitate: fragmente din viitoarea mea carte care are titlu -are you ready?! – ”Pe îngerul meu îl cheamă Menghină” 😀 Am trimis doar un singur fragment până acum. Care a fost întâmpinat cu o reacție atât de bună din partea abonaților încât s-a umflat un pic ficatul în mine, recunosc!

5. Știință & Comunicare – despre cum poate fi mai bine promovată știința și cercetarea

Din câte știu eu, este singurul newsletter care promovează comunicarea științei. Am aflat de el întâmplător, de pe facebook, și de atunci îl citesc cu interes. În cea mai recentă ediție am găsit un studiu de caz despre ce se întâmplă în spatele unui articol de știință. Mădălina a ales unul care a avut la bază o serie de cercetări despre rugăciunea „Tatăl nostru”.  Recunosc că de fiecare dată când îi citesc emailurile mi se face un pic dor de cercetare.

💌
⏰ lunar
🌐 Website
📌 Mă numesc Mădălina Cocea și de 15 ani, îmi folosesc curiozitatea și tastatura pentru a pune în valoare cercetarea și pentru a deschide comunitatea științifică spre o audiență neglijată în cercetare: publicul larg. Scriu articole de popularizare ale rezultatelor științifice românești, ghidez profesori și cercetători în relația cu mass-media și îi consiliez cum să se facă înțeleși de către jurnaliști, organizez evenimente de știință pentru public și am grijă de strategiile de impact obligatorii din proiecte europene, de la plan la aplicare.

6. Book Bites

Citesc blogul Andreei Chiuaru de aproape doi ani și mi se pare unul dintre cele mai interesante site-uri de recomandări de cărți și alte povești conexe. Are informații faine despre obiceiuri de lectură. De exemplu, dintr-o ediție recentă am aflat despre reading slump (acea perioadă în care un cititor nu are chef să citească nimic, începe mai multe cărți și apoi le abandonează). Plus tot felul de alte idei despre cum să citești mai mult (sau mai bine) și diverse reading challange-uri.

💌 Abonează-te!
⏰ bilunar
🌐 Website
📌 Book Bites va fi, după cum ziceam, despre cărțile pe care le citesc. Însă cărțile vor fi doar un pretext pentru niște discuții mai ample legate de obiceiuri și motivație. Nu va fi un newsletter de tipul ce am mai scris nou pe blog. Va fi un loc în care voi publica conținut unic pornind de la întrebările pe care le primesc și de la întrebările pe care mi le pun eu singură.

7. NataliaDabija.ro

Natalia are un newsletter fain, cu numeroase idei pentru a duce o viață conștientă, cu resurse pentru simplificarea vieții, finanțe personale și autocunoaștere. Din cel mai recent email de la Natalia mi-a plăcut articolul acesta – . Îmi place stilul Nataliei, are o energie foarte fresh.

💌 Abonează-te!
⏰  săptămânal (în fiecare marți)
🌐 Website
📌 Eu sunt Natalia. Din 2014, de când am devenit prima oară mamă, sunt într-o căutare permanentă de sine. Am descoperit în acest timp că iubesc să scriu, mi-am schimbat mentalitatea în legătură cu banii și am început să economisesc cu plăcere. Mi-am schimbat și stilul de viață – acum simplific totul, iar pe blog vei găsi idei pentru o viață conștientă si simplă, un mix între pasiunile mele: autocunoaștere, simplificare și finanțe personale.

8. Fit Tales by Carmen Albișteanu

Carmen scrie despre alimentație sănătoasă și sport, despre relația noastră cu mâncarea și cu kilogramele. E scris în limba engleză și are nenumărate povești folositoare. Dincolo de asta, însă, în toate emailurile trimise de ea se simte un soi de energie și blândețe de care este atâta nevoie în abordarea unor subiecte atât de vulnerabile.

💌 Abonează-te!
⏰ bilunar
🌐 Citește arhiva
📌 Curious and enthusiast about fitness, good and clean food, travel, happiness, creativity, and everything that makes living great. Enjoying every step of this journey and breaking my limits with a smile on my face. My mission – Making this active and healthy living more fun than ever before and sharing the information, motivation and inspiration along the way. That’s the only way we’ll ever stick to it for more than two weeks.

9. Să vorbim despre violența în familie by Oana Sandu

Cu siguranță este cel mai apăsător newsletter pe care îl primesc în inbox. Dar este unul de care avem nevoie. Cred cu tărie că trebuie să începem să vorbim despre violența în familie, chiar și despre cel mai mic semn de abuz. Avem nevoie să vorbim despre traumele astea care otrăvesc viețile atâtor oameni care otrăvesc la rândul lor. Avem nevoie să ne creștem copiii într-o lume mai bună. Citesc emailurile Oanei cu tristețe și durere și de fiecare dată mă gândesc de unde își ia puterea să vorbească despre toate lucrurile nevorbite.

💌
⏰ lunar
🌐 Citește arhiva
📌 Sunt Oana Sandu, reporter DoR, interesată de violență împotriva femeilor și cum ne depășim traumele în societate. Sunt reporter la DoR, publicație de jurnalism narativ, și în 2019 am dat drumul unui experiment jurnalistic: am documentat și publicat texte despre violența împotriva femeilor, am organizat discuții în redacție cu femei care au trecut prin relații abuzive, cititori interesați de subiect, activiști civici, asistenți sociali, avocați, procurori, polițiști, psihologi și sociologi interesați de violența domestică și am vorbit public despre asta, ca să atrag atenția asupra unui fenomen care nu este încă o prioritate pentru autorități. 

10. F O M O by Cristian Manafu

Pentru mine, tipul ăsta de curatoriat de resurse din social media & stuff contează enorm tocmai pentru că volumul de actualizări zilnice este mare. Deci, pe mine m-a nimerit cu fomo. Faptul că pot citi aceste noutăți adunate și împărțite frumos în categorii îmi aduce o mare satisfacție profesională.

💌
⏰ lunar
🌐 Citește arhiva
📌 FOMO. vine de la Fear Of Missing Out. Newsletter-ul se numește așa pentru că vă aduce toate știrile și resursele nou apărute în ultima lună, ca să nu simțiți că ați pierdut ceva. Dacă nu aveți timp să urmăriți știrile zilnice, acest newsletter este ce trebuie. E ca o revistă lunară pe care o primiți pe e-mail.

11. Cristian Florea

Newsletterul trimis de Cristian Florea este unul plin de noutăți din social media și tehnologie. Cum am o pasiune pentru Linkedin, urmăresc informațiile despre această rețea de socializare. De exemplu, am aflat dintr-un newsletter recent despre cursurile de pe LinkedIn Learning care au avut o creștere a numărului de vizualizări de 3 ori mai mare decât în mod normal din cauza coronavirusului.

💌
⏰ săptămânal
🌐 Citește arhiva
📌 Sunt blogger de 11 ani și Social Media Strategist. Am coordonat și organizat peste 200 de campanii cu influenceri în ultimii ani și am fost implicat, ca blogger, în peste 300 de colaborări cu branduri. Sunt mereu la curent cu tot ce e nou în social media și te pot ajuta să-ți optimizezi cât mai bine bugetul pentru a obține cele mai bune rezultate la campaniile desfășurate în mediul online.

12. din când în când by Sabrina Canea

Newsletterul acesta l-am găsit de curând, dar am citit deja câteva numere din arhivă și îmi place stilul Sabrinei, scrisoarea colorată și fresh.

💌 Abonează-te!
⏰ săptămânal
🌐 Citește arhiva
📌 „Din când în gând” este un newsletter sub formă de scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din gândurile și ideile mele pe diverse teme, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de poveștile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești experiența ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta… așa, măcar din când în gând.

13. Digital Recap by Alex Hoinaru

Am aflat recent de acest newsletter și m-am abonat de puțin timp. Mi se pare interesant și observ că este unul care are trei ani de activitate așa că aștept cu nerăbdare primul email pe care îl voi primi eu.

💌 Abonează-te!
⏰ săptămânal
🌐 Website
📌 Pentru al 3-lea an consecutiv, încerc să dau o faţă nouă newsletterului Digital Recap.ro, însă de data asta o să-mi iau şi un ajutor. Vă puteţi abona pentru: articolele săptămânale Sunday’s Media Recap, o sinteză lunară, care conţine cele mai importante evenimente din luna respectivă, selectate şi analizate pe scurt, plus episodul nou de podcast.

Extra: 3 newslettere colective
1. DOR – Jurnal de Pandemie

DOR are mai multe newslettere interesante, dar deocamdată înțeleg că își adună resursele pentru acest newsletter zilnic despre cum ni se schimbă viața în izolare și cum devenim rezilienți. Emailurile astea sunt atât de bine gândite și construite încât îndeplinesc exact acele condiții de care aveam nevoie în această perioadă: să găsesc informații clare și verificate și să citesc poveștile care să mă ajute să fiu mai bine cu mine însămi.

💌 Abonează-te!
⏰ zilnic
🌐 Citește arhiva
📌 Pandemia pe care coronavirusul a declanșat-o ne schimbă planurile, ne afectează rutina zilnică, ne izolează în case, ne face dependenți de scroll în speranța că undeva printre rânduri vom găsi răspunsuri. La DoR am decis să scriem un newsletter zilnic despre viața pe timp de pandemie: să vă spunem ce e nou pe la noi și pe la alții, dar să ne uităm și la vești bune, să ne punem întrebări despre cum trăim împreună și cum putem rămâne conectați, să găsim resurse pentru reziliență, compasiune și ajutor.

2. Fundația Friends For Friends (by Carina Cozminschi și Zenaida Tătaru)

Emailurile de la ffff.ro sunt pline de articole și resurse interesante, cu tot felul de povești și recomandări jurnalistice de care nu prea aș afla altfel. De exemplu, dintr-un newsletter recent am găsit acest material despre cum ne schimbă izolarea relația cu tehnologia.

💌
⏰ bilunar
🌐 Citește arhiva
📌 Trimitem un inffffo maxim o dată la două săptămâni, cu vești despre ce mai facem ca să plusăm energia inovatoare în România și recomandări de alte inițiative. FFFF crede în puterea creativității în sens mai larg, a inovației. Aceea de a schimba atitudini, vieți, societatea în care trăim. Creativitatea duce la progres. Fără un dram de creativitate, munca omului este monotonă și sub-productivă. Creativitatea aduce energie tuturor activităților umane.

3. Biz Good News by Revista Biz

Newsletterul a fost lansat la jumătatea lui martie, la începutul stării de urgență, și recunosc că aveam nevoie de câteva știri pozitive în inbox și au o selecție utilă.

💌 Abonează-te!
⏰ zilnic
🌐 Website
📌 Suntem înconjurați de știri negative și avem nevoie de insule de informații pozitive, lucruri bune care se întâmplă și ne arată că există și normalitate, omenie, viitor. De aceea am creat un newsletter special, Biz Good News, ce adună zilnic știrile care ne fac să privim cu optimism lumea. Sunt despre oameni, companii și organizații care au reușite, fac lucruri bune, ajută în business, societate sau cultură.

Îmi dai o mână de ajutor?

Îți mulțumesc că ai ajuns până aici, după peste 2.500 de cuvinte. Mi-am dorit mult să adun toate aceste newslettere într-un singur articol, chiar dacă este unul amplu. E felul meu de a le mulțumi oamenilor ăstora pentru munca pe care o fac creând un conținut util și autentic.

Dacă mi-a ieșit provocarea pe care ți-am lansat-o la începutul articolului și ai găsit cel puțin unul la care te-ai abonat, dă-mi de veste. Lasă un comentariu, m-ar ajuta să știu că am contribuit un pic. Sau poate ai vreo altă recomandare. Mi-ar plăcea să descopăr și alte newslettere. Dă articolul mai departe dacă știi că ai prieteni cărora le-ar plăcea vreuna dintre propunerile mele. Îți mulțumesc mult!

❤️ Am scris un articol cu 7 recomandări de podcast-uri românești, poate te interesează.

15 Replies to “Cele mai faine newslettere românești de dat mai departe în 2020

  1. Challenge done. 😀 M-am abonat la mai multe din lista de mai sus si abia astept sa le citesc. Multumeesc!

  2. Știința m-a adus aici la tine 😘. Și cel mai probabil o alchimie aparte. E tare fain în arhiva ta cu țesături… sigur pornesc la împletit ceva pornind de la firele tale, atât de fain țesute.
    Keep up the good work ‘cause we love it ☺

    1. Mulțumesc din suflet, Corina! Tre’ să recunosc că vorbele tale mi-au pus un mare zâmbet pe față. 🙂

  3. Foarte frumos, îți mulțumesc! 🙂

    Alt newsletter:
    ABONEAZĂ-TE LA MONDAY MEMO – Mona Dîrțu http://monadirtu.ro/abonare-monday-memo/
    http://monadirtu.ro/

    Dacă vă place ce postează:
    https://www.facebook.com/paulexandru
    exemplu:
    https://www.facebook.com/paulexandru/posts/3220429314642281
    , vă puteți abona prin WhatsApp:
    Pentru aperitiv, stați aproape. Pentru cele 3 feluri + desert, adăugați 0775 153 020 la Contacte și trimiteți mesaj cu START pe Whatsapp. 👋

    https://ro.wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/

    Uite un plugin care, dacă activezi ca site-ul tău să fie pe https://, te ajută la securitatea site-ului. 🙂

    Nu e foarte OK să ai blogul pe http://, e mai bine pe https://

    1. Mulțumesc tare mult, Olivian, pentru resurse și sfaturi, chiar îmi sunt de folos. (pur și simplu, am omis faza cu ssl-ul, o să mă ocup asap)
      În legătură cu newsletterele, eu sunt abonată la cel al Monei, l-am și recomandat în primul articol, dar de ceva vreme nu am mai primit nimic și am presupus că nu îl mai face. O să caut să văd care-i situația. Mulțumesc mult încă o dată pentru mi-ai scris, it means a lot (mai ales că te știu de când primeam emailuri foarte interesante de la tine pe grupurile de yahoo prin care eram în studenție).

  4. Foarte faina lista, mersi de recomandari. Pe Andreea Rosca o urmaresc si eu, chiar am fost la un eveniment organizat de ea anul trecut, iar modul in care face lucrurile e la un alt nivel.

    Cum scria Olivian mai sus, Mona Dîrțu are un newsletter la fel de calitativ.

    Ma bucur sa vad si newsletterul Nataliei aici 🙂
    Keep up the good work.

  5. Salut, mulțumesc pentru articol. Am ajuns aici de la Olivian la care ajunsesem de la Chinezu. Am mai adăugat citeva newslettere la „colecție”.
    Mulțumesc încă o dată.

  6. Buna ziua,

    Vin si eu la spartul targului :). De 5 luni scriu si trimit un newsletter bilunar, in colaborare cu Inclusiv.ro, despre America. Fiecare email/articol conține interviuri cu experți sau persoane direct afectate de subiectul tratat în acea săptămână.

    Am scris până acum despre Black Lives Matter, româno-americanii care l-au votat pe Trump, „Defund the police!”, dreptul la vot în America, problema despăgubirilor pentru sclavie, atitudinea relaxată pe care o au americanii față de limba engleză, cum e să fii femeie transgender în pușcăriile americane, și alte subiecte. (Le găsiți pe toate, plus câteva articole mai lungi, aici: https://inclusiv.ro/author/razvansibii/).

    Multumesc pentru recomandari! Sunt foarte folositoare.

    Razvan

    1. Ah, ce fain! Mersi mult pentru comentariu, Răzvan. M-am abonat deja, am fost pasionată de istoria SUA în facultate și încă mă atrage tare subiectul. Mulțumesc pentru recomandare și comentariu. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.