Mă tot gândesc cum să traspun gândurile pe care le-am adunat la Digital Parents Talk #17. A fost o întâlnire destul de diferită față de celelalte la care am fost. Discuțiile despre expunerea copiilor pe internet și pe blog au adus informații, conștientizări și frici. Sau poate doar ne-au pus pe gânduri.
Cu ce gânduri am mers la eveniment?
Am tânjit foarte mult după tema asta pentru că mă preocupă în mod deosebit. Este o temă la care mă gândesc de vreo trei ani și despre care am vorbit cu familia și prietenii. Aveam nevoie de această dezbatere nu pentru a lua o decizie sau pentru a mi-o valida pe cea aleasă, ci pentru a conștientiza că pot face mai mult de atât.
La evenimentul moderat de Ana Niculescu au participat specialiști în psihologia și protecția copilului, specialiști în psihologia maselor, bloggeri și un avocat. Astfel, invitatele au fost Ioana Marinescu (blogger), Daniela Nicoleta Dumitrescu (psiholog), Angelica Juracopschi (avocat și asistent social), Amina Tomescu (blogger), Mădălina Sava (psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental) și Mihaela Dinu (psiholog clinician).
Este o temă înfiorător de complexă și articolul a ieșit destul de lung, cu multe idei de dezbătut și dezvoltat. E mai degrabă o expunere. Mi-au rămas multe idei notate pe care nici măcar nu le-am amintit aici. Tocmai de aceea, mi-am propus să fac mai multe articole pe această temă.
Dezbaterea expunerii copiilor pe internet – un trend?
Ioana s-a poziționat de la începutul discuțiilor pro expunere, dar cu moderație. Principiul de la care și-a argumentat, însă, părerea, este cel puțin discutabil. Conform ei, parentingul este destul de fluctuant și vor exista întotdeauna curente care se schimbă la 180 grade: de la diversificare la autodiversificare, de a lua copilul sau nu în brațe, de la alăptare la lapte praf etc. Înțeleg comparația, dar cred că sunt lucruri care nu vor intra niciodată în categoria de tendințe, ci de valori universal valabile. Expunerea copiilor pe internet este un aspect extrem de important care nu va intra niciodată în categoria de trend.
Ea a subliniat că a nu pune poze pe internet cu copilul nu înseamnă neapărat că îl protejăm. Că sunt mai multe pericole pe stradă decât în online. Ioana a adăugat, de asemenea, că i se pare mai important să îți înveți copilul cum să reacționeze în cazul în care sunt agresați în orice fel. Mi se pare mai mult decât relevant că este nevoie de tipul acesta de educație, dar nu consider că există comparație sau excludere între cele două activități. Ba din contră, ele ar trebui să fie complementare.
M-a pus pe gânduri pentru că având un copil cu activități artistice, imaginea sa este, oricum, publică. Și atunci, expunerea sa în online devine un fel de instrument de control asupra a ceea ce apare pe internet. Nu știu cum aș proceda în cazul acesta, experiența ei mi se pare atât de specifică încât nu știu cum m-aș poziționa eu într-o situație similară.
Care este limita?
Când Daniela a pus întrebarea asta în sală s-a lăsat liniștea pentru câteva secunde. Care este limita ta personală când vine vorba despre expunerea copilului tău? Ce nu ai povesti niciodată pe blog sau pe facebook despre copilul tău?
Mi-am amintit de cât de mult mi-a luat să revin pe blog, cât am buchisit acele articole, cât m-am gândit ce să dau mai departe, ce e relevant, ce ar ajuta. Și da, mă gândesc de multe ori înainte să povestesc ceva despre Iuno. Și cred că așa e cel mai sănătos pentru noi. Întotdeauna încerc să mă pun în locul ei și să îmi dau seama dacă mi-ar fi rușine să citesc asta peste 10-15 ani.
Cred că limita fiecăruia ține foarte mult de felul în care percepe intimitatea.
Dreptul copilului la imagine
Discursul doamnei avocat mi-a amintit de voluntariatul meu la Salvați Copiii în programul de Drepturile Copilului. Cred că a fost prima oară când am conștientizat cât de mult m-a ajutat acea experiență în formarea unei opinii argumentate despre această temă. Reiau din lege ce mi se pare cel mai relevant:
Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată 2014:
Art. 27
(1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale.
(2) Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viata intimă, privată și familială.
Oare câți dintre noi știm și, mai ales, conștientizăm că există o lege care ar trebui să protejeze imaginea și viața unui copil? Nu cred că prea mulți, având în vedere de câte ori văd în feedul meu fotografii cu copii dezbrăcați sau în posturi mai mult sau mai puțin jenante. Faptul că este copilul tău nu îl face proprietatea ta. De ce ne este greu să îl percepem ca pe un om cu drepturi, ci ca pe un țânc care depinde de noi?
S-a tot vehiculat în discuții ipoteza conform căreia oricum copilul o să îți reproșeze foarte multe lucruri de genul de ce nu m-ai dat la un curs de karate sau de pian. Orice copil îți poate reproșa alegerile pe care le-ai făcut în educarea sa, dar comparația este ridicolă. Protejarea imaginii sale nu este reversibilă cum este posibilitatea de a învăța ceva. Nu cred că poți afirma că îți asumi expunerea. Nu e dreptul tău să îți asumi asta.
Tu știi cine îți privește copilul?
Amina Tomescu este blogger și inițiator al micro-campaniei Tu știi cine îți privește copilul?. Știam de campanie și mi se pare tare necesară și cred că este un lucru pe care îl poate face oricine în bula sa. Discursul Aminei, atât de sincer și curat, mi-a plăcut atât de mult. Fără încrâncenare sau aroganță și-a asumat că această campanie nu își propune să scoată toate pozele cu copii de pe internet, ci să te facă să te gândești câteva secunde înainte de a posta o fotografie cu copilul tău. Cine ar putea vedea imaginea? Este o imagine cu care copilul meu se va simți confortabil peste 10 ani? Dar peste 20? Cum îmi pot proteja copilul? Ce este cu adevărat periculos și ce nu?
Pe blogul Aminei veți găsi câteva articole foarte utile despre această temă. Cred că este responsabilitatea noastră ca părinți să facem asta, să ne informăm cu adevărat și conștientizăm că trebuie să facem tot ce putem să ne protejăm copilul. (Am în lucru un articol despre această campanie.)
În loc de concluzie
Eu cred într-un principiu simplu: există lucruri care nu se vor schimba niciodată. Să îți protejezi copilul și intimitatea familiei se vor afla tot timpul pe listă. Dacă te-ai întrebat de ce ai nevoie să pui poze cu copilul tău pe internet? De ce să povestești ceva ce altădată nu ai fi zis mai departe de familie și prieteni, de ce să dai mai departe? De ce să devii dușmanul copilului tău? Știu că sună foarte alarmist și poate veți crede că este o perspectivă mult prea exagerată, dar faceți exercițiul ăsta de imaginație. Merită să riști siguranța și intimitatea copilului pentru câteva zeci de like-uri?
Digital Parents Talks 17 by Parenting PR
Digital Parents Talks este o serie de evenimente interactive dedicate bloggerilor părinți și organizate de Parenting PR, una dintre cele mai importante agenții de PR pe nișa de parenting.
Cine a mai scris despre eveniment
Înainte să scriu acest articol, nu am citit nimic din ce au scris cei din comunitate pentru că am simțit nevoia să dau mai departe exact ce mi-am notat și am interiorizat, fără să fiu influențată în vreun fel. Citindu-le articolele, însă, mi-am amintit și alte informații pe care nu mi le notasem, așa că nu numai că mi-au fost de ajutor, dar mi-au și completat perspectiva.
- Ce informații spunem despre copiii noștri în online și ce riscuri există? (mamicaurbana.ro)
- Tu cum protejezi identitatea copilului tău pe internet? (Praf de stele)
- Copiii, internetul și panica părinților (Talente de năzdrăvani)
- Copiii și expunerea pe internet. Da? Nu? Până unde? (Johannasburg)
- Tu știi ce face copilul tău pe internet? (blogulmamei.ro)
- Mami, mami – câte like-uri am? (un articol foarte bun și amplu despre fenomen scris de unul dintre psihologii invitați la eveniment)
- Ne punem sau nu copiii pe internet, asta e întrebarea! (Solonaria)
- Un bilet dus-întors în lumea virtuală, vă rog! (Fashion Moms)
Evenimentul a avut loc la OK Center și a fost susținut de LIDL. Partener: Mustela Romania
Foto: Mihai Răitaru